RSS
 

Sernik II

12 lis
 
Aksamitna konsystencja, lekki, wilgotny i puszysty ser a co bardzo ważne po upieczeniu nie opada!
Akcent gorzkiej czekolady podkreśla smak sernika.
 
 
SERNIK II_3
 
Składniki:
 
Spód: 
300 g herbatników
180 – 200 g masła
 
Masa serowa:
1 kg tłustego sera trzykrotnie mielonego
200 g masła (miękkiego)
8 jaj (osobno białka i żółtka)
1 op cukru z wanilią
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 szkl cukru (drobnego)
2 łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mleka
szczypta soli
 
łyżeczka miękkiego masła do wysmarowania formy
papier do pieczenia
tortownica 24-26 cm
 
polewa 100 g gorzkiej czekolady + 40 g masła
 
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia a brzegi dokładnie wysmaruj masłem.
Herbatniki wrzuć do blendera i zmiksuj na proszek, rozpuść 200 g masła. Wlej do herbatników, dobrze wymieszaj i wyłóż równomiernie masą spód tortownicy.
 
Do miski wrzuć żółtka, 200 g masła, 2/3 szkl cukru i cukier z wanilią.
Ucieraj do białości, pod koniec dolej mleko a następnie dodaj obie mąki.  
Dobrze wymieszaj, zmniejsz obroty miksera i małymi partiami pow woli dodawaj ser (ew. dodaj tartą skórkę z pomarańczy).
 
W oddzielnym naczyniu ubij schłodzone białka ze szczyptą soli. Jak już będą napowietrzone ale jeszcze nie sztywne, dodawaj po łyżeczce pozostały cukier (1/3 szkl). Ubijaj aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
 
Dodaj ubite białka do masy serowej, wymieszaj łopatką, krótko i energicznie.
Ewentualnie bardzo krótko mikserem na najniższych obrotach (ostrożnie aby białka nie opadły).
 
Gotową masę przełóż szybko do tortownicy i wstaw do nagrzanego do 160′C piekarnika (grzanie góra – dół) 60-70 minut.
 
Wyłącz piekarnik, nie otwieraj go. Zostaw sernik na ok 10 minut. Uchyl drzwiczki i po paru minutach wyjmij Sernik.
Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
 
SERNIK II_2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Od razu polej zimny sernik, odstaw w chłodne miejsce na 30 min.
 
SERNIK II_1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Smacznego! 
:)
Print Friendly
 
Komentarze (6)

Napisane przez w kategorii Ciasta

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Obżarciuch

    15 listopada 2016 o 17:04

    pyszniutko wygląda :)
    zapraszam na moje pomysły na sernik
    http://oobzarciuch.blogspot.com/search/label/sernik?max-results=7

    pozdrawiam!

     
  2. ~ciasteczkowa

    15 listopada 2016 o 18:31

    Przepis dodany do ulubionych. Sernik świetnie wygląda. Polecam też pyszne ciasta
    http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

     
  3. ~bułka z chlebem

    15 listopada 2016 o 20:12

    Uwielbiam serniki, Twój wypróbuję z przyjemnością. Do siebie zapraszam na sernik wiedeński
    http://bulkazchlebem.pl/sernik-wiedenski

     
  4. ~Anna

    14 stycznia 2017 o 19:11

    Zrobiłam zgodnie z przepisem, wlałam do dużej tortownicy i podczas pieczenia wylewa się z niej… :(

     
    • Calla

      13 kwietnia 2017 o 11:03

      używam standardowej dużej tortownicy o śr. 28 cm. Nigdy nic mi się nie wylało, może Twoja tortownica ma niższe brzegi?