RSS
 

Ciasteczka orzechowe

12 lis
uwielbiam leniwie pochrupać takie małe łakotki do po południowej kawy, najlepiej przy dobrej książce. To cudowne chwile, ale żeby mogły zaistnieć trzeba te łakotki  najpierw zrobić. Najlepiej szybko i prosto, a idealnie jak można zrobić je z dziećmi :)
Jeden z naszych ulubionych przepisów, do tego każdy bierze garść ulubionych dodatków i zagniata ze swoją porcją ciasta.
 
Dodatkami mogą być groszki czekoladowe, pokruszone orzechy, suszona żurawina czy suszone morele, wszystko na co macie ochotę lub co macie akurat pod ręką. Ja osobiście wolę je bez dodatków :)
 
cisteczka orzechowe_2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki:
 
140 g masła orzechowego
250 g mąki pszennej
125 g cukru (kryształ)
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki mleczka kokosowego (ew. śmietanki 30%)
 
Wszystkie składniki zagnieć razem aż się dobrze połączą. Podziel 3-4 porcje. Wybrane porcje zagnieć z ulubionym dodatkiem. Przykryj ściereczką i odłóż na chwilę.
Posyp blat odrobiną mąki. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wytnij ciasteczka i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
 
W zależności od wielkości ciasteczek piecz 7-12 minut w 180′C.
 
Zdejmij z blachy, ułóż na lnianej ściereczce do wystygnięcia.
 
Gotowe, smacznego! :)
 
cisteczka orzechowe_1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
cisteczka orzechowe_3
 
Print Friendly
 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Ciasteczka Bułeczki

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~kamila

    13 listopada 2016 o 00:00

    Uwielbiam takie ciasteczka, pyszności :)’
    Zapraszam do siebie :)