RSS
 

Ciasto jogurtowe (kubeczkowe)

24 wrz
Bez miksera, wystarczy miska, łyżka i ciasto gotowe. Co tu dużo mówić aby je upiec wystarczy mieć piekarnik. W domu, na urlopie czy dla niespodziewanych gości. Parę minut i gotowe.
 
ciasto jogurtowe_3
 
 
Składniki:
1 kubeczek jogurtu naturalnego (180 lub 200g)
3 kubeczki mąki
1 kubeczek oleju rzepakowego
1 kubeczek cukru
3 jajka
1 op cukry z wanilią
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Opcjonalnie:
1-2 kubeczki owoców (drobnych lub pokrojonych)
cukier puder do posypania
 
ciasto jogurtowe_1
 
 
Przygotuj formę (średnią tortownicę lub formę 24/24)  do pieczenia wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Rozgrzej piekarnik do 170′C. Od tego momentu pójdzie bardzo szybko :)
 
Jogurt przełóż do miski a kubeczek umyj, posłuży do odmierzania składników.
Do jogurtu dodaj cukier, cukier z wanilią, olej i jajka. Wymieszaj łyżką. Następnie wsyp 3 kubeczki mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj łyżkę szybkimi energicznymi ruchami – bardzo krótko.
 
Przełóż do formy i równo rozprowadź. Posyp owocami i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 30-40 min (170′C), do suchego patyczka. Gorące ciasto posyp cukrem pudrem i odstaw do wystygnięcia.
 
ciasto jogurtowe_4
 
 
Użyj ulubionych owoców. Nie ma znaczenia czy będą świeże czy mrożone (nie rozmrażaj przed dodaniem).
Jeśli owoce są bardzo soczyste daj maksymalnie 1,5 kubeczka.
 
ciasto jogurtowe_2
 
 
Smacznego :)
Print Friendly
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Ciasta

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz