RSS
 

Pierniki korzenno-pomarańczowe

03 sty
W tym roku postanowiłam zrobić pierniczki inne niż te, które już znacie z wcześniejszych wpisów. Tych pierniczków nie powiesicie na choince, ale na pewno będziecie do nich chętnie wracać nie tylko w Święta. 
 
Są miększe, lekko wilgotne i niesamowicie aromatyczne.
 
Pierniczki korzenno-pomarańczowe_4
 
 
 
Składniki:
150 g cukru trzcinowego (dark muscovado)
150 g masła
125 ml mleka
170 g zmielonych migdałów
180 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
350 g miodu gryczanego
3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
50 g mąki graham
410 g mąki pszennej (typ 550)
3 łyżeczki sody
 
lukier:
200 g cukru pudu
sok z połowy cytryny
ok 2 łyżki gorącej wody
kandyzowana skórka pomarańczowa
 
 do rondla włóż masło i rozpuść na wolnym ogniu, po woli dodaj cukier, mleko i przyprawę do piernika. Podgrzewaj delikatnie cały czas mieszając aby cukier dobrze się rozpuścił (nie zagotuj!). Zestaw z ognia, dodaj miód i mieszaj aż się rozpuści.
 
Migdały zmiel w maszynce do mielenia mięsa na drobnych oczkach (lub użyj mielonych). Skórkę pomarańczową posiekaj na drobne kawałeczki. 
 
W dużej misce wymieszaj mąki z sodą, dodaj zmielone migdały i posiekaną skórkę pomarańczową. Wlej gorący płyn i dobrze wszytko wymieszaj, najlepiej mikserem. Powstanie lepiąca masa, przykryj ją ściereczką i odstaw do wystygnięcia.
 
Przed formowaniem pierniczków przygotuj miskę z chłodną wodą i dużą łyżkę. Zwilż ręce i łyżkę. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na blasze w dużych odstępach. Kluki lekko spłaszcz.
 
Pierniczki korzenno-pomarańczowe_3
 
Piecz w 180′C przez ok 12 minut. Kontroluj czas pieczenia aby brzegi się nie przypiekły.
Pozostaw do wystygnięcia na ściereczce rozłożone na płasko (inaczej będą powyginane).
 
Gotowe pierniczki zamknij szczelnie w pudełku na dobę, można włożyć do środka przekrojone jabłko wtedy szybciej zmiękną.
 
Pierniczki korzenno-pomarańczowe_2
 
Pierniczki polukruj według uznania i posyp odrobiną skórki pomarańczowej. Pozostaw aż lukier dobrze wyschnie. Polukrowane możesz pozostawić na wierzchu lub przechowywać w szczelnym pudełku.
 
Pierniczki korzenno-pomarańczowe_1
 
Smacznego!
:)
 
Dobrze wypieczone święta Świąteczne słodkości! 2015

 
Print Friendly
 
 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~mkr

    4 stycznia 2016 o 11:31

    Pychotki, zapraszam na pyszny sernik z brzoskwiniami

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/03/najlepszy-sernik-na-swiecie.html

    pozdrawiam

     
  2. ~elwirski

    4 stycznia 2016 o 11:52

     
  3. ~EwaPrzyKawie

    4 stycznia 2016 o 13:00

    Świetne pierniczki. Polecam tez ciasta domowe http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

     
  4. ~Joker

    4 stycznia 2016 o 13:08

    Ależ apetycznie wyglądają, pięknie ozdobione :)

    http://www.buster.pw/upieklem-ciasto-czekoladowe/

     
  5. ~bułka z chlebem

    4 stycznia 2016 o 17:54

    Bardzo apetyczne, do siebie zapraszam na biszkopt czekoladowy z masą serową i orzechami
    http://bulkazchlebem.pl/biszkopt-czekoladowy-z-masa-serowa-i-orzechami

     
  6. ~MATT

    5 stycznia 2016 o 14:43

    Wyglądają obłędnie. Muszę koniecznie wypróbować tego przepisu. :)

     
  7. ~Agnieszka

    5 stycznia 2016 o 20:00

    Witam , zaintrygował mnie przepis , ale… 3 łyżeczki sody ? czasami dodaję jak jest w przepisie np. pół łyżeczki i jest bardzo wyczuwalna to te 3 mnie trochę przeraziły . Proszę o odpowiedź czy to nie błąd bo składniki i głodomory czekają ;)
    Pozdrawiam

     
    • Calla

      6 stycznia 2016 o 07:43

      3 płaskie łyżeczki, soda nie jest wyczówalna :)

       
  8. ~Agnieszka

    14 stycznia 2016 o 20:13

    CUD , MIÓD I MIGDAŁY ;) :D
    Witam ponownie , pytałam wcześniej o ilość sody i faktycznie byłam pozytywnie zdziwiona że jest nie wyczuwalna – nie lukrowałam , bo dodałam miód spadziowy , bo nie miałam gryczanego – nie wiem czy to różnica , dla nas tak pyszne ,że nie wiem czy na drugi dzień są twarde bo nic nie zostało :D jedliśmy na bieżąco pół miękkie i jeszcze ciepławe a ponieważ wyszła duuuża ilość skorzystali i sąsiedzi . Następnym razem kilka zostawię żeby wiedzieć czy świeże czy przestane lepsze . Polecam przepis dość szybko się robi i ten zapach przy pieczeniu … ach :D .
    Pozdrawiam .

     
    • Calla

      15 stycznia 2016 o 10:15

      Bardzo się cieszę że smakowały i zapraszam do wypróbowania innych przepisów :D