RSS
 

Pierniczki Świąteczne

19 gru
Kto powiedział że pierniczki muszą długo leżakować? Jest sposób żeby zmiękły dużo szybciej, nie tracąc przy tym nic ze swojej magii.
Jeśli więc jeszcze nie zrobiliście pierniczków, nie wszytko stracone. Sposób na nie znajdziecie w tym wpisie :)
 
Pierniczki świąteczne_5
 
 
Składniki:
150 g masła
125 ml mleka
160 g cukru trzcinowego (użyłam dark muscovado)
2-3 łyżeczki przyprawy piernikowej (jeśli używasz dokowej, wystarczą 2)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka niesłodzonego kakao
300 g miodu gryczanego
 
850 g mąki
3 łyżeczki sody
 
Do rondelku umieść masło, mleko, cukier, miód, przyprawę piernikową oraz po łyżeczce kawy i kakao. Wszytko delikatnie podgrzewaj mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
 
Pierniczki świąteczne_1
 
 
Do dużej miski wsyp mąkę i sodę, wymieszaj. Wlej gorący płyn i wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie. Ja wyrabiałam robotem przez ok 8-10 min. 
 
Pierniczki świąteczne_2
 
Pierniczki świąteczne_3
 
Gotowe ciasto przykryj szczelnie ściereczką i odstaw do wystygnięcia. Ciasto zgęstnieje, więc nie dodawaj więcej mąki.
 
Podziel ciasto na 4 porcje aby łatwiej było z nim pracować, trzymaj pod ściereczką aby nie wysychało.
 
Pierniczki świąteczne_4
 
Rozwałkuj na grubość ok 0,5cm, wycinaj dowolne kształty i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Piecz w rozgrzanym do 180′C piekarniku ok 13-15 min. Pilnuj aby brzegi się nie przypiekły. Studź na kratce lub ściereczce.
 
Gotowe pierniczki (przed lukrowaniem) przełóż do szczelnego pojemnika, włóż jabłko przekrojone na pół (pilnuj aby z pierniczkami stykało się tylko skórką) zamknij, dzięki temu pierniczki zmiękną dużo szybciej :)
 
Pierniczki aby zmiękły musza chłonąć wilgoć z powietrza lub z owoców. Ja pierniczki zapakowałam wieczorem, rano zmieniłam jabłka a po dobie były już cudownie miękkie.
 
Lukier:
200g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki gorącej wody (w zależności od oczekiwanej konsystencji)
 
pierniczki możesz w lukrze maczać, rozprowadzać go łyżką lub gęstszy lukier nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego :)
Sky is the limit :)
 
Pysznych Świąt!
 
Dobrze wypieczone świętaŚwiąteczne słodkości! 2015

Print Friendly
 
 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Iwona

    20 grudnia 2015 o 21:22

    Pewnie cudownie pachną :)
    Zapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com do zapoznania się z przepisami na świąteczne ciastka i do udziału w pysznym konkursie z marką Sante :)

     
  2. ~Kuchnia i Podróże

    22 grudnia 2015 o 11:50

    Oj tak pierniczki na święta muszą być :-)
    A ja polecam Świąteczne Ciasto Korzenne http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2013/12/swiateczne-ciasto-korzenne.html

     
  3. ~iwona

    22 grudnia 2015 o 14:31

    Chyba zabrakło białek w lukrze – jak niby rozpuścić pól kg cukru w jakichś 5 łyżkach płynu (woda plus cytryna)

     
    • Calla

      22 grudnia 2015 o 22:34

      białka w lukrze są zbędne. Spróbuj ;)
      nigdy nie dawałam białek do lukru, tak robiła moja Babcia, Mama i robię Ja :)

       
  4. ~mariola

    22 grudnia 2015 o 19:39

     
  5. ~ewka

    22 grudnia 2015 o 23:35

    Świetne pierniczki , polecam tez moje ciasta http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

     
  6. ~pomysłymamy

    23 grudnia 2015 o 00:02

    pierniczki są u nas obowiązkowo już od paru lat. Zapach przy ich pieczeniu i zabawa podczas lukrowania nieocenione. Zapraszam do nas na fińskie korzenne pierniczki https://pomyslymamy.wordpress.com/2015/12/21/finskie-pierniczki-bozonarodzeniowe-joulupiparit/
    Przepięknych świąt życzę!

     
  7. ~bieżniki na stół

    25 grudnia 2015 o 15:29

    pyszne! ale najlepsza zabawa jest zawsze przy dekorowaniu:)

     
  8. ~Bożena

    25 grudnia 2015 o 17:47

    A gdzie proszek do pieczenia, drożdże czy soda ?

     
  9. ~Bożena

    25 grudnia 2015 o 17:52

    Przepraszam nie doczytałam dokładnie – soda jest :) Pozdrawiam . Wypróbuję przed Nowym Rokiem.

     
  10. ~Danuta

    25 grudnia 2015 o 23:28

    Jak sie robi ten lukier i jaka ma byc temperatura piekarnika do pieczenia.

     
    • Calla

      27 grudnia 2015 o 08:43

      180′C, lukier: do cukru pudru wciśnij sok z cytryny, wymieszaj, dodaj 2 łyżki wrzatku, i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dodaj jeszcze wody lub cytryny. Lukier ma mieć konsystencje gestej śmietany inaczej rozpłynie się, jeśli chcesz polać pierniczki może być rzadszy :)