RSS
 

Kaczka

11 maj
Nad rzeczką opodal krzaczka…
Kaczkę oprawili i dobrze przyprawili,
po drodze upiekli
a na końcu ze smakiem zjedli… ;)
 
Kaczka sama w sobie jest pyszna, dlatego nie warto kombinować z dużą liczbą przypraw. Cenię sobie prostotę i mam nadzieję że taka propozycje przypadnie wam do gustu. Zatem do dzieła! :)
 
Kaczka2
 
Składniki:
1 duża kaczka
2 kwaśna jabłka (szara reneta)
2 czubate łyżeczki miękkiego masła
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
2 czubate łyżeczki majeranku
skórka otarta z 1 cytryny
1/4 szklanki białego wina (chardoney)
 
Kaczka1
 
Kaczkę umyj i dokładnie osusz.
 
Masło wymieszaj z solą, pieprzem, majerankiem i otartą skórką z cytryny.
Tak przygotowanym masełkiem natrzyj dokładnie kaczkę z wierzchu i odrobinę w środku.
1 jabłko pokrój na kawałki, usuń gniazda nasienne i włóż jabłka do środka. Kaczkę zawiąż, tak aby jabłka nie wypadły. Ja wykorzystałam nacięcia w skórze które już były zrobione.
 
Kaczkę przełóż do miski, przykryj szczelnie i odstaw do lodówki na parę godzin ( moja stała prawie dobę).
 
Kaczkę przełóż do brytfanki, wrzuć pokrojone drugie jabłko, wlej na dno 1/4 szklanki białego wina.
Brytfankę przykryj folią aluminiową. mięso piecz w 180′C przez ok 2,5 – 3 godziny.
Pod koniec pieczenia zdejmij folię aby skórka się przyrumieniła. Wystarczy 20 min przed końcem.
 
Sos:
Do rondelka przelej sos z brytfanki razem z jabłkami. Zredukuj do 1/3 na dużym ogniu. Zmiksuj i gotowe :)
 
Kaczka3
 
Podawaj z domowymi frytkami i orzeźwiającą sałatką ze świeżych warzyw z odrobiną poszatkowanej mięty i cytryną.
 
 
Pycha :)
 
Kaczka4
 
:)
 
Print Friendly
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii LekkoZdrowoPysznie, Na słono

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz