RSS
 

Indyk w pomarańczach

22 kwi
Soczyste i delikatne mięso, delikatny aromat pomarańczy, tworzą niesamowite połączenie. Przy tym bardzo proste, naprawdę nie może nie wyjść :)
 
 
Udziec z indyka w pomarańczach_2
 
Składniki:
1 duży filet z udźca indyka (ze skórą, bez kości)
1 czubata łyżeczka soli
1,5 łyżeczki papryki słodkiej
0,5 łyżeczki papryki ostrej
1 pomarańcza
 
Mięso umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
Natrzyj solą i paprykami.
Pomarańczę umyj, osusz i pokrój w płasty.
 
Udziec z indyka w pomarańczach_1
 
Przygotuj rękaw do pieczenie. Na dnie ułóż 3 plastry pomarańczy. Na nich ułóż filet z udźca, na wierzchu ułóż jeszcze 2 plastry pomarańczy. Zamknij szczelnie rękaw.
 
Piecz przez ok 1 godzinę, w 180′C.
 
Udziec z indyka w pomarańczach_3
 
Smacznego!
Print Friendly
 
Komentarze (21)

Napisane przez w kategorii LekkoZdrowoPysznie, Na słono

 

Tags: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~ulubione przepisy Barbary

    24 kwietnia 2015 o 14:41

    To musi być niesamowicie smaczne jedzonko:-)
    Polecam spróbować roladki z piersi kurczaka w duecie z płastami boczku i do tego nadziewane:-) http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/11/roladki.html
    Zapraszam serdecznie i pozdrawiam:-)

     
  2. ~przepismamy

    24 kwietnia 2015 o 14:42

    Rewelacja!!!
    Polecam kilka moich pomysłów
    http://www.przepismamy.pl
    Pozdrawiam smacznie.

     
  3. ~ania

    24 kwietnia 2015 o 14:44

    Pyszny widok, chętnie spróbuję a zapraszam do siebie na przepisy na sery domowe np. feta, mozzarella czy oscypek i koryciński http://blog.winoiser.com

     
  4. ~bułka z chlebem

    24 kwietnia 2015 o 15:27

    Aż ślinka leci, jak patrzy się na zdjęcie :) Polecam również kaczkę pieczoną z jabłkiem, cynamonem i tymiankiem
    http://bulkazchlebem.pl/kaczka-pieczona-z-jablkami-tymiankiem-i-cynamonem

     
  5. ~Dominik

    24 kwietnia 2015 o 15:50

    Kobiety są naprawdę niezastąpione :)

    http://www.buster.pw/buster-na-porodowce/

     
  6. ~lola

    24 kwietnia 2015 o 16:19

    a po co papierowe reczniki? moe szkoda lasow?

     
    • Calla

      26 kwietnia 2015 o 13:37

      wody też szkoda na pranie ściereczek ;)

       
  7. ~Zakątek Smakosza

    24 kwietnia 2015 o 22:28

    pysznie wygląda :)a do tego soczyste pomarańcze mniam :) zapraszam na INDYKA Z MUSZTARDĄ: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2015/02/pieczen-z-indyka-z-muszdarda.html

     
  8. ~Elwira

    25 kwietnia 2015 o 09:04

    zazwyczaj robię indyka z jabłkami, muszę koniecznie wypróbować z pomarańczami
    http://elwirski.blogspot.com/2015/03/eskalopki-z-inyka.html

     
  9. ~kontakt

    25 kwietnia 2015 o 17:18

    bardzo lubię przepisy z mięsami na słodko

     
  10. ~mała MI

    25 kwietnia 2015 o 20:31

    Czy charakterystyczny i mocny zapach i smak pomarańczy będzie tu złagodzony? Powiem szczerze, że nie lubię owoców przy mięsie. Wytrzymam schab ze śliwką i karkówkę w jabłkach – bo jabłko jest tam ledwo wyczuwalne. Mam przykre wspomnienia z pomarańczą, bo ostatnio próbowałam zupy dyniowej z „nutką” pomarańczy i była obrzydliwa – tzn. nie trafiła w moje gusta – a poczęstował mnie nią szef kuchni z restauracji, w której pracuję – więc chłop raczej wiedział jak ją przygotować i doprawić.

     
    • Calla

      26 kwietnia 2015 o 13:35

      Wszytko jest kwestią smaku :)
      Ja z kolei nie wiem czym inni zachwycają się w schabie ze śliwką czy z morelami, zupełnie nie moja bajka.
      A indyk z pomarańczą smakuje mi bardzo, a rodzinka pochłonęła go w oka mgnieniu, zarówno dorośli jak i dzieci :)

       
      • ~Mała MI

        27 kwietnia 2015 o 16:14

        Czyli mam rozumieć, że nie jest złagodzony. No cóż na blogu masz kupę innych przepisów, skorzystam z czegoś innego ;)

         
        • Calla

          28 kwietnia 2015 o 18:31

          Zapraszam serdecznie :)