RSS
 

Ciasto pomarańczowo-czekoladowe

18 lut
Ciasto niesamowicie aromatyczne, pachnące pomarańczą i czekoladą.
Śmiało można powiedzieć że to dietetyczne, czekoladowe cudo!
Bez grama tłuszczu! Przy czym ciasto jest wilgotne i niezwykle apetyczne :)
 
ciasto pomarańczowo czekoladowe
 
 
Składniki:
1 duża pomarańcza
100g czekolady gorzkiej
100g czekolady mlecznej
200g tartych migdałów
300g mąki pszennej
3 jajka
200g cukru pudru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
 
Pomarańczę umyj, włóż do garnka, zalej wodą tak aby ją przykrywała. Gotuj przez 1h na małym ogniu, pod przykryciem.
 
Do dużej miski wsyp: mąkę, migdały, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli.
Ugotowaną pomarańczę przełóż do naczynia, pokrój i zblenduj na gładką masę.
 
Na garnek z gorącą wodą postaw metalową miskę, wrzuć do niej pokruszoną czekoladę. Rozpuść ją od czasu do czasu mieszając.
 
W wysokim naczyniu ubij jajka z cukrem. Dodaj do mieszanki mąki, przemieszaj. Dodaj zmiksowaną pomarańczę, przemieszaj i na końcu dodaj czekoladę. Wymieszaj dokładnie i przełóż do wyłożonej papierem formy.
 
Odpowiednia będzie tortownica o śr 24cm lub nieduża blacha.
 
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170′C przez ok 40 min.
5 min przed końcem pieczenia sprawdź patyczkiem czy już nie jest gotowe!
 
 
Smacznego!
 
:)
 
 
 
Print Friendly
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Ciasta

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz