RSS
 

Kisiel pomarańczowy

13 sty
Ha! Że wcześniej na to nie wpadłam…
na pewno nie raz trafiło wam się kupić pomarańcze które były zbyt kwaśne, lub po prostu przyniesione do domu straciły na atrakcyjności i tak sobie leżały aż nadszedł ten dzień i poszły do kosza? Tym razem postanowiłam coś z tym zrobić.
Zrobiłam pyszny domowy kisiel z kawałkami pomarańczy i już wiem że żadnego kupnego już nie zjem! Moja rodzinka po prostu oszalała na punkcie tego kisielu:)
 
 
kisiel pomarańczowy_2
 
Składniki:
2 duże pomarańcze
2 mandarynki
sok z 1/3 cytryny
1 szklanka soku pomarańczowego
1,5 łyżki cukru trzcinowego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Pomarańcze i mandarynki obierz dokładne również z białych błonek. Najłatwiej zrobić to odcinając górną i dolną warstwę, a następnie nożem do filetowania skrawać boki. Z tak obranych owoców wytnij cząstki a z pozostałości wyciśnij dokładnie sok.
Wrzuć wszystko do garnka, dosyp cukier i podgrzej aby cukier się rozpuścił.
 
kisiel pomarańczowy_1
 
Wciśnij sok z cytryny i wlej 0,5 szklanki soku pomarańczowego. W pozostałym soku rozpuść mąkę ziemniaczaną i wlej do gotujących się pomarańczy. Mieszając doprowadź do wrzenia, pogotuj jeszcze chwilkę.
Zdejmij z ognia i przełóż do miseczek, odstaw aby troszkę przestygł.
 
Smacznego!
 
 

 

Print Friendly
 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii Deser

 

Tags: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~foodmania

    13 stycznia 2015 o 21:35

    domowy kisiel to prawdziwy rarytas :)

     
  2. ~iza

    13 stycznia 2015 o 21:39

    ale pysznie wygląda

     
    • Calla

      18 stycznia 2015 o 19:06

      i równie pysznie smakuje :)