RSS
 

Kurczak w sosie koperkowym

15 wrz
Szybko, zdrowo i pysznie. Cóż więcej trzeba gdy jesteśmy zabiegani? Taki obiad przyrządzisz w 20 minut razem z wypakowaniem zakupów ;)
 
Kurczak w sosie koperkowym
 
 
Składniki:
0,5 kg filetów z udek kurczaka (bez kości i skóry / ok 6 sztuk)
1 mała cebula
1/2 pęczka koperku
3/4 szklanki śmietanki 18%
sól, pieprz do smaku
masło klarowane do smażenia
 
Filety umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Delikatnie rozbij dłonią, posól i popieprz. Obsmaż na odrobinie masła klarowanego. Zdejmij z patelni.
 
Kiedy kurczak się smaży, pokrój cebulę w drobną kostkę i poszatkuj koperek. Na patelnie wrzuć cebulkę i zeszklij ją. Dołóż mięso. Zdejmij z ognia, wlej śmietankę, wrzuć poszatkowany koperek. Podgrzewaj jeszcze chwilę aby składniki się połączyły. Dopraw solą i pieprzem.
 
Używam filetów z udek, gdyż są delikatniejsze i dużo bardziej soczyste od piersi. Można użyć tu całych udek lub właśnie piersi z kurczaka czy indyka.
 
Gotowe!
 
Do kurczaka świetnie pasuje ryż ugotowany na sypko i świeży, pokrojony pomidor.
 
Smacznego!
 
:)
Print Friendly
 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii LekkoZdrowoPysznie

 

Tags: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. krzyżyk

    15 września 2014 o 19:51

    Uwielbiam sos koperkowy:) A tu widzę świetne wykonanie:)

     
  2. ~Ocet jabłkowy

    17 września 2014 o 13:49

    świetny pomysł na sos. ciekawy pomysł na jego zastosowania do potrawy.