RSS
 

Gulasz z pręgi wołowej

14 wrz
Co by nie mówić i nie pisać o mięsie to i tak wołowina jest moim ulubionym.
Wbrew obiegowej opinii, wcale nie jest taka trudna w przygotowaniu, wystarczy trzymać się kilku podstaw, które zdradzę poniżej… ;)
 
Gulasz jest kleisty i aromatyczny, wspaniale łączy się z kaszą gryczaną czy ziemniakami.
 
Gulasz z pręgi wołowej
 
 
Składniki:
1 kg pręgi wołowej
1 duża cebula
1 duża marchew
1 nieduża pietruszka
1 czerwona papryka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz do smaku
masło klarowane do smażenia (lub olej)
gorąca woda
 
Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Obsmaż na maśle klarowanym. Cebulę pokrój w sporą kostkę. Mięso przełóż do garnka a na patelni przesmaż cebulę. Dodaj ją do mięsa. Paprykę pokrój w kostkę/paski i obsmaż przez 3-4 min i również dodaj do mięsa. Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Podsmaż na odrobinie masła klarowanego przez 3 minuty i przełóż do garnka.
Podlej wrzątkiem, tyle aby delikatnie przykryć składniki. Przykryj i duś na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. 
 
Gdy mięso zmięknie dodaj papryki, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu. Gotuj parę min bez przykrycia aby składniki dobrze się połączyły. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem. Podduś jeszcze parę minut i gotowe! :)
 
Złote zasady:
* wołowinę solimy na końcu, dzięki temu będzie miękka i delikatna.
* mięso podlewamy płynem o tej samej temperaturze aby nie zatrzymać procesów gotowania.
 
 
Prawda że wcale nie trudne?
 
Smacznego!

Festiwal Kuchni Węgierskiej

Print Friendly
 
Komentarze (14)

Napisane przez w kategorii Na słono

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Obżarciuch

    16 września 2014 o 06:32

    teraz jest super czas na gulasz :) Twój wyglada apetycznie, prostota w składnikach i przyprawach to gwarant dobrego smaku :) ja gulasz robię w taki sposób
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/gulasz.html

    pozdrawiam!

     
  2. ~przepismamy

    16 września 2014 o 07:13

     
  3. ~suzana

    16 września 2014 o 07:48

    UWIELBIAM POD KAŻDĄ POSTACIĄ ;) ZAPRASZAM NA MÓJ DELIKATNY GULASZ Z INDYKA …
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/gulasz-z-indyka.html

     
  4. ~mika

    16 września 2014 o 08:06

    Robię gulasz właściwie tak samo, tyle że dodaję odrobinę curry, płaską łyżeczkę. Gdzieś czytałam, że jest antyrakowe i tak przemycam, bo nikt w domu nie lubi :)

     
  5. ~Gość

    16 września 2014 o 08:25

    Świetne rady i przepis, pozdrawiam.
    Polecam też zupę gulaszową
    http://inews.com.pl/WordPress3/zupa-gulaszowa

     
  6. ~dobre-rady-pomoc

    16 września 2014 o 10:33

    Apetyczny ten Twój gulasz :-) + dla Ciebie za wspomnienie o złotych zasadach.
    Zapraszam na moje leczo
    http://dobre-rady-pomoc.blogspot.com/2014/09/przepis-na-leczo.html

     
  7. ~karol34

    16 września 2014 o 11:10

    uwielbiam wołowinę:) gulasz rewelacja, polecam:)

     
  8. ~freakkulinarny

    17 września 2014 o 14:59

    ale przepyszny przepis, z pewnością wykorzystam w swojej kuchni! Znalazłam ostatnio ciekawy konkurs Develey, w którym do wygrania są naprawdę atrakcyjne nagrody, zerknijcie tutaj: https://www.facebook.com/DeveleyPolska?fref=ts powodzenia :)