RSS
 

Ciasto czekoladowe z jabłkiem

13 wrz
Obłędnie czekoladowe ciasto z kwaskowym akcentem.
Wysokie, puszyste, wilgotne i bajecznie czekoladowe.
 
Ciasto czekoladowe z jabłkiem_3
 
 
Składniki:
150 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
200 g masła
100 g cukru (trzcinowego)
100 g cukru dark muscovado
180 ml wody
szczypta soli
300 g mąki
50 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka sody
4 jajka
120 ml kefiru
60 ml oleju (z orzechów włoskich)
2 kwaśne jabłka
 
Do rondelka wlej wodę, dodaj pokruszoną czekoladę, pokrojone w kostkę masło, cukry i szczyptę soli. Lekko podgrzewając rozpuść na gładką masę. Często mieszaj aby się nie zagotowało. Odstaw do wystygnięcia.
 
W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
 
W wysokim naczyniu roztrzep jajka z kefirem i olejem. Wlej do mąki i wymieszaj łyżką. Następnie dolewaj po woli czekoladę cały czas mieszając. Przelej masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 
 
Obierz jabłka, pokrój na grubsze plasterki i ułóż delikatnie na cieście.
 
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160′C przez 70 min. Sprawdź patyczkiem, jeśli jest suchy, wyjmij ciasto i zostaw do ostudzenia. Jeśli jest oblepiony piecz jeszcze 5-10 min. Pilnuj czasu pieczenia aby ciasto się nie wysuszyło.
 
 
Ciasto czekoladowe z jabłkiem_1
 
 
Ciasto czekoladowe z jabłkiem_2
 
 
 
Smacznego!
 
Calla
 
 

Ciasta bez miksera

Print Friendly
 
Komentarze (4)

Napisane przez w kategorii Ciasta

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~anka025

    28 kwietnia 2015 o 17:29

    Proszę o informację czy można użyć zwykłego oleju oraz jakiej blaszki użyć?

     
    • Calla

      28 kwietnia 2015 o 18:30

      Oczywiście można :)
      Blacha klasyczna ok 39x23cm

       
  2. ~ewik

    4 stycznia 2016 o 17:26

    jakim cukrem można zastąpić dark muscovado

     
    • Calla

      5 stycznia 2016 o 10:31

      cukrem trzcinowym :)