RSS
 

Tarta ze śliwkami

10 sie
Niezawodna tarta do zrobienia w 45 min, razem z upieczeniem!
Więc jeśli masz ochotę na coś pysznego a przy tym nie chcesz spędzić pół dnia w kuchni, to znalazłaś (-eś) właściwy przepis.
Jak smakuje? Delikatne choć nie rozpadające się ciasto, kwaskowe śliwki i odrobina magii… niebo w gębie!
 
Tarta ze śliwkami_2
 
 
Składniki:
250 g mąki
100 g masła
60 g cukru
20 g świeżych drożdży
1 żółtko
70 ml mleka
ok. 10 – 12 śliwek
 
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
 
Zagrzej lekko mleko, wymieszaj je z drożdżami i łyżeczką cukru. Przykryj ściereczką i odstaw.
W tym czasie w dużej misce posiekaj mąkę z cukrem i miękkim masłem. Mieszanina zacznie przypominać zacierki dodaj rozczyn drożdży. Wymieszaj i zagnieć chwile ręką.
 
Formę do tarty posmaruj dobrze masłem. Ciasto lekko rozwałkuj i ułóż w formie. Na wierzchu ułóż przekrojone na pół śliwki. W miseczce wymieszaj cukier puder z cynamonem i imbirem. Części mieszanki wsyp na małe sitko i dokładnie posyp ciasto (ja zużyłam ok połowy mieszanki).
 
Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180′C i piecz przez 30 min.
 
Tarta ze śliwkami_1
 
 
 
Smacznego!
 
Print Friendly
 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Ciasta

 

Tags: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Milena

    11 sierpnia 2014 o 00:01

    Pycha! Przepis zapisany i myślę, że niedługo go wykorzystam :) Wygląda świetnie!

    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

     
  2. ~gin

    12 sierpnia 2014 o 21:41

    Mmm, prezentuje się niezwykle kusząco :)