RSS
 

Ciasto ucierane z jabłkami

04 sie
Wilgotne i pyszne. Z pierwszych w tym roku, własnoręcznie zebranych jabłuszek.
Bardzo proste ciasto dla zabieganych i dla niespodziewanych gości.
Zawsze się udaje :)
 
c.ucierane z jabł_2
 
 
Składniki:
200 g miękkiego masła
120 g cukru
250 g mąki
5 jaj
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki esencji waniliowej
2 nieduże jabłka
 
c.ucierane z jabł_1
 
 
W mikserze utrzyj przez parę minut jajka z cukrem. W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia a następnie dodaj je do jajek. Cały czas ucierając dodaj masło oraz esencję waniliową.
 
Przygotuj formę z kominem (dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia a następnie włóż wkładkę z kominem – ułatwi to wyjęcie ciasta z formy i zapobiegnie jego wydostaniu się pod wkładkę). Pozostałe elementy wysmaruj dobrze masłem.
 
Wlej ciasto, rozłóż go równomiernie łopatką.
Jabłka obierz, wykrój gniazda i pokrój w plasterki. Ułóż je dookoła formy.
 
Piecz w temperaturze 180′C przez 40-45 min.
Gotowe posyp cukrem pudrem lub cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu!
 
c.ucierane z jabł_3
 
c.ucierane z jabł_4
 
Smacznego!
 
 
 
Do wypieku użyłam formy typu 3 w 1 – tortownica, babka i serduszko w jednym. Idealne rozwiązanie dla tych którzy cenią sobie funkcjonalność i mają mało miejsca na przechowywanie kuchennych bibelotów :)
Znajdziecie ją o tu: 
http://www.przyjemnegotowanie.pl/Foremki-do-pieczenia-tortownice-k32/Tortownica-z-foremkami-zestaw-3-elem-p490.html
 
Calla 
 
Print Friendly
 
Komentarze (10)

Napisane przez w kategorii Ciasta

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~gin

    4 sierpnia 2014 o 23:55

    Mmm, wygląda pysznie – takie przyjemnie mięciutkie :)

     
  2. ~Na zdrowie

    5 sierpnia 2014 o 15:08

    Niedługo w domu będę pił poobiednią kawę.
    Och, jakżeby kawałek takiego ciasta by mi do nie przypasował. :)

     
  3. ~Kopalnia Smaku

    5 sierpnia 2014 o 15:17

    Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie:) A ja od siebie polecam babkę Mateczki: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/20-100010-babka_mateczki.html

     
  4. ~Zamek Chojnik

    5 sierpnia 2014 o 15:21

    Przepis tak prosty, że grzechem byłoby nie skorzystanie z niego. :)

     
  5. ~gość

    5 sierpnia 2014 o 15:32

    Bardzo fajne to ciasto.
    Polecam również
    http://inews.com.pl/WordPress3/jablka-z-kruszonka

     
  6. ~mariola

    5 sierpnia 2014 o 17:04

    mmm….wygląda pysznie :) palce lizać :) zapraszam do siebie na ciasto z MORELAMI:
    http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/08/ciasto-z-morelami.html