RSS
 

Boczek pieczony w niskiej temperaturze

14 lip
Jest niezwykle delikatny i soczysty, dosłownie rozpływa się w ustach.
Połączyłam w tym przepisie sposób na boczek, który wyniosłam z domu oraz metodę długiego pieczenia.
Po spróbowaniu tego boczku, myślę o upieczeniu innych mięs w ten sposób.
 
Boczek pieczony w niskiej temperaturze_1
 
 
Składniki:
1 kg surowego boczku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
2 czubate łyżki majeranku
1,5 łyżeczki granulowanego czosnku (lub 2-3 ząbki świeżego)
 
Boczek pieczony w niskiej temperaturze_2
 
 
Mięso umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
W miseczce wymieszać przyprawy i dokładnie natrzeć nimi mięso.
Zawinąć ścisło w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin.
 
Mięso rozwinąć. Włożyć do rękawa do pieczenia, usunąć całe powietrze i dokładnie zamknąć boki.
 
Piec w temperaturze 90′C prze 4 godziny, rozciąć rękaw i piec jeszcze 10-15 min w 200′C.
 
Upieczone mięso przełożyć delikatnie na talerz i odstawić do wystygnięcia. Przy przekładaniu nie nakłuwać mięsa i nie kroić przez co najmniej 30 min.
 
Smacznego!
 
:) 
Print Friendly
 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Na słono

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Emil

    31 maja 2016 o 19:29

    Skórę trzeba nacinac? Wiadomo że pod wpływem temperatury się kurczy i wywija, więc pytanie czy nacinac?

     
    • Calla

      8 sierpnia 2016 o 22:07

      Ja wolę naciętą, mięso lepiej przechodzi przyprawami i piecze się równomiernie.