RSS
 

Ciastka owsiane z orzechami i żurawiną

13 lip
Nieziemsko chrupiące, pachnące orzechami i karmelem.
Długo za mną chodziły, ale cały czas odwlekałam zrobienie ich. Aż tu przyszedł czas wyjazdów i potrzebne było coś co dzieci chętnie zjedzą w samochodzie, przy tym nie usmarują się od góry do dołu. Nie pozostało więc nic innego jak zakasać rękawy i je upiec :)
 
Gwarantuje Wam, że lepszych nie jedliście.
 
Ciastka owsiane_3
 
 
Składniki (15 szt.):
200 g masła
180 g płatków owsianych
150 g mąki
100 g suszonej żurawiny
100 g pokruszonych orzechów laskowych
70 g cukru dark muscovado
60 g cukru białego
1 jajko
1 łyżka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
 
Ciastka owsiane_1
 
 
Miękkie masło utrzeć mikserem aż będzie puszyste, dodając w trakcie oba cukry (dark muscovado ciężko się rozpuszcza dlatego warto zmielić do w młynku do kawy lub rozetrzeć moździerzem).
Cały czas miksując dodaj jajko, wanilię, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
 
Następnie dodaj płatki owsiane i miksuj jeszcze chwilę. Dodaj pokruszone orzechy i żurawinę i wymieszaj dokładnie łyżką.
 
Z masy foruj kulki wielkości piłeczek do pingponga a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszcz ręką. Zostaw duże odstępy między ciastkami (na dużą blachę wkładałam 6 ciastek).
 
Ciastka owsiane_2
 
Piecz w temperaturze 180′C przez ok 15 min. Studź na kratce.
 
Ciastka są przepyszne zarówno pierwszego dnia jak i następnego, nie tracą nic ze swoich walorów.
 
Ciastka owsiane_5
 
 
Smacznego!
 
 
 
Print Friendly
 
Komentarze (16)

Napisane przez w kategorii Ciasteczka Bułeczki

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. karcia91

    15 lipca 2014 o 11:35

    Pyszne i w dodatku zdrowe, dobra alternatywa dla zwykłych ciastek!

     
  2. ~przepismamy

    16 lipca 2014 o 08:25

    Wspaniale, czesto robie takie ciasteczka z platkow owsianych i zurawiny
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/04/ciasteczka-z-patkow-owsianych-i-zurawiny.html

     
  3. ~karol34

    16 lipca 2014 o 08:29

    myślałam, że żurawina się tu nie sprawdzi, ale jakże się myliłam!

     
    • Calla

      16 lipca 2014 o 09:45

      W moim domu żurawina praktycznie zastąpiła rodznki ;)

       
  4. ~Kuchnia Biegacza

    16 lipca 2014 o 08:34

    Uwielbiam ciastka owsiane. Próbuję prawie każdy przepis, jaki dorwę ;) Twoje zrobię na pewno! Do mojej kawki zbożowej z bananami i czekoladą będą rewelacyjnie pasować http://kuchnia-biegacza.blog.pl/2014/07/15/kawa-zbozowa-z-bananami-i-kakao/

     
  5. ~Gość

    16 lipca 2014 o 08:39

    Bardzo fajne te ciasteczka.
    Polecam też takie
    http://inews.com.pl/WordPress3/ciasteczka-owsiane

     
  6. ~Na zdrowie

    16 lipca 2014 o 09:13

    Pochrupałbym.
    Może by tak zamiast kanapek do pracy?
    Dobry pomysł. :)

     
  7. ~Anna

    16 lipca 2014 o 09:29

    Czym mozna zastapic cukier dark muscovado

     
    • Calla

      16 lipca 2014 o 09:43

      Zwykłym cukerm brązowym (trzcinowym) lub białym.

       
  8. ~Ja i moje urwisy

    16 lipca 2014 o 11:26

    Muszą smakować niesamowicie :)

     
  9. ~anka025

    29 sierpnia 2014 o 15:41

    Ciastka są rewelacyjne- każdy, kto spróbował, prosił o przepis:)!

     
    • Calla

      30 sierpnia 2014 o 09:59

      Cieszę się że smakowały! Pozdrawiam!