RSS
 

Spaghetti bolognese

24 cze
Aromatyczny sos z kawałkami pomidorów które idealnie podkreślają smak dania. Wyczuwalna nuta czosnku i przypraw sprawia że z prostego połączenia otrzymujemy danie idealne.
 
Czy to na szybki obiad, czy dla niespodziewanych gości. Czas przygotowania to tyle co  ugotowanie makaronu :)
 
Spagetti bolognese_3
 
 
Składniki:
1 op makaronu spagetti
500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub z indyka)
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 op przecieru pomidorowego (500 ml)
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 papryki ostrej
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek
tarty parmezan
 
staw wodę na makaron. Posól i dodaj odrobinę oliwy z oliwek.
Cebulę poszatkuj i zeszklij na odrobinie oliwy, dodaj mięso mielone i lekko je przypraw solą i pieprzem. Podsmaż mieszając i rozdrabniając mięso.
Dodaj krojone pomidory i przecier pomidorowy. Zaczekaj aż zawrze.
 
Spagetti bolognese_1
 
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wymieszaj. Po paru minutach gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem.
 
W miedzy czasie odcedź makaron i gorący podawaj z sosem.
 
Z wierzchu posyp świeżo startym parmezanem(ja nie daję, moja rodzinka za nim nie przepada).
Udekoruj listkami świeżej bazylii.
 
Spagetti bolognese_2
 
 
 
Smacznego!
 
Print Friendly
 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii Na słono

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. kulinarna148

    24 czerwca 2014 o 13:05

    Uwielbiam to spaghetti, świetny obiad.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

     
  2. ~jola

    15 lipca 2014 o 17:11

    Bardzo dobry zrobilismy wedlug przepisu daliśmy 1 przecier 200g i dwie lyzeczki małego.
    Było elegankie.
    Dzieki jak masz wiecej fajnych przepisów to napisz gdzie

     
    • Calla

      15 lipca 2014 o 19:04

      Przepisy tylko na blogu, zapraszam też na fanpage na FB :)