RSS
 

Dżem Truskawkowy

11 cze
Nie odkrywam ameryki, ale w takiej wersji dżem lubię najbardziej :)
 
W takich proporcjach dżem jest lekko kwaskowy i nie za słodki oraz ma idealną konsystencję do naleśników czy kanapek. Nie rozlewa się i nie jest twardy.
 
Dżem truskawkowy_1
 
 
 
Składniki na 11-12 słoiczków (ok. 300 ml)
7 kg truskawekDżem truskawkowy_3
1,75 kg cukru
6 łyżek soku z cytryny
5 op żelfixu
 
 
 
Truskawki umyj, oczyść z szypułek.
Pokrój w kawałki, najlepiej różnej wielkości. Jedne się rozgotują i „zagęszczą” dżem, a większe pozostaną całe.
 
Pokrojone truskawki wrzuć do garnka i po woli zagotuj. Od czasu do czasu mieszając gotuj na małym ogniu przez godzinę. 
 
Dżem truskawkowy_4
 
 
Dosyp cukier oraz sok z cytryny i gotuj jeszcze nie dłużej niż godzinę. Na tym etapie pamiętaj o częstym mieszaniu, po dodaniu cukru dżem może się łatwo przypalić.
 
Wsyp żelfix (dżemix), wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj 7-10 min cały czas mieszając. Gorący nakładaj do umytych i wyparzonych słoiczków. (Ja wstawiam do zmywarki na min 50′C). Zakręć szczelnie i odstaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
 
Dżem truskawkowy_2
 
Wszelkiego rodzaju przetwory najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
 
 
Smacznego!
 
Calla
 
 
 
Print Friendly
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Przetwory

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz