RSS
 

Kruchy torcik kiwi

17 maj
Kruchy spód, aksamitny, lekki krem i orzeźwiające kiwi to trio idealne.
 
Kruchy torcik kiwi_1
 
 
Składniki:
spód:
140 g mąki krupczatki
90 g chłodnego masła
40 g cukru pudru
1 żółtkoKruchy torcin kiwi_6
szczypta soli
 
krem:
400 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
250 g mascarpone
50 g cukru pudru
2 łyżki wrzątku
1/2 łyżeczki żelatyny
 
10 kiwi
sok z 1/2 limetki
2 łyżki cukru
1,5 op galaretki agrestowej
1/2 szklanki wrzątku
 
 
Składniki na spód umieść w dużej misce i szybko zagnieć ciasto. Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia a następnie rozłóż na nim równomiernie ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180′C przez 25-30 min. Po upieczeniu nie zdejmuj obręczy tortownicy.
 
4 kiwi pokrój w kawałki (ćwierć talarki), wrzuć do garnka, wciśnij sok z połówki limetki i dodaj 2 łyżki cukru. Zagotuj i zdejmij z ognia. Wsyp 1 opakowanie galaretki agrestowej, wymieszaj dokładnie, przelej do głębokiego talerza i odstaw do wystygnięcia.
 
W 2 łyżkach wrzątku rozpuść żelatynę i odstaw. Ubij śmietanę. Pod koniec ubijania dodaj połowę cukru, następnie bardzo cienką strużką wlej żelatynę cały czas miksując.  Drugą połowę cukru dodaj do mascarpone i ucieraj przez chwilkę. Do ubitej śmietany po łyżce dodawaj mascarpone miksując na średnich obrotach (jak najkrócej).
 
Jak owoce z galaretką zaczną już gęstnieć na tyle aby galaretka nie wyciekła z tortownicy zacznij składać torcik:
 
Kruchy torcik kiwi_2
 
Rozłóż szpatułką owoce z galaretką, wyrównaj. Od razu rozprowadź równomiernie krem. Odstaw do lodówki.
 
1/2 op galaretki agrestowej rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku i odstaw do wystygnięcia.
Pozostałe kiwi pokrój w cienkie plasterki i ułóż je na wierzchu torciku, dookoła, delikatnie je na siebie nakładając.
Jak galaretka wystygnie i zacznie lekko gęstnieć rozprowadź ją łyżką po wierzchu owoców. Wystarczy aby delikatnie wypełniła szczeliny a na owocach postał cienki film. Nie musisz zużyć całej.
 
Odstaw do lodówki aż się zetnie. 
Ja zostawiłam go na noc, ale wystarczą 3 h.
 
Kruchy torcik kiwi_3
 
 
Kruchy torcik kiwi_5
 
 
Kruchy torcik kiwi_4
 
 
Smacznego!
 
Calla
 
Print Friendly
 
Komentarze (16)

Napisane przez w kategorii Ciasta

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Marzena

    17 maja 2014 o 23:01

    Ale pysznie to wygląda :-) poproszę kawałeczek :-)

    Będzie mi miło jak zajrzysz do mnie http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

     
  2. ~gin

    18 maja 2014 o 01:41

    Cudownie wiosenno-zielony :)

     
  3. ~Gość

    21 maja 2014 o 16:46

    Wygląda bombowo, pozdrawiam.
    Polecam również tartę z kiwi
    http://inews.com.pl/WordPress3/tarta-budyniowa-z-kiwi

     
  4. ~Moje Kuchenne Rewelacje

    21 maja 2014 o 16:49

    Pycha,
    zapraszam na tartę z serkiem mascarpone ,truskawkami i kiwi

     
  5. ~henia

    21 maja 2014 o 16:56

     
  6. ~ja

    21 maja 2014 o 17:05

    poczytajcie o kiwi… tak ten owoc ladnie wyglada ale… nie nadaje sie w polaczeniu z zadnymi wyrobami mlecznymi ! poszperajcie to znajdziecie

     
  7. ~Kuchnia i Podróże

    21 maja 2014 o 17:43

    Przepysznie się prezentuje i na pewno też tak smakuje :-)

     
  8. ~mkr

    21 maja 2014 o 19:14

    Pycha, zapraszam na tartę z mascarpone, truskawkami i kiwi
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/04/tarta-z-serkiem-mascarpone-truskawkami.html

     
  9. ~bułka z chlebem

    21 maja 2014 o 20:37

    Ależ to pyszności :) zapraszam do siebie na szarlotkę na bardzo kruchym spodzie
    http://bulkazchlebem.pl/szarlotka

     
  10. ~bunia

    22 maja 2014 o 09:32

    Ale on smakowicie wygląda, lubię połączenia słodkiego kremu z kwaskowatym kiwi PYCHUNIA :) Pozdrawiam http://www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com