RSS
 

Zupa porowa

15 maj
Zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. Musi pojawić się na Naszym stole przynajmniej raz w miesiącu.
 
Zupa porowa_2
 
 
Składniki:
 
2 l bulionu
5 ziaren ziela angielskiego
2 małe listki laurowe
Zupa porowa_1
2 duże pory
1 marchew
5 średnich ziemniaków
3 łyżki śmietany 18%
masło klarowane
sól, cukier do smaku
 
 
 
Pory umyj, odetnij ciemno zielone części.
Pokrój na cienkie plasterki.
Zeszklij na odrobinie masła klarowanego dodając łyżeczkę cukru.
Wrzuć do bulionu. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
 
Marchew obierz i pokrój w ćwierć-plasterki, ziemniaki w kostkę. Wrzuć do zupy. Gotuj do miękkości warzyw.
W miseczce zahartuj śmietanę, dolewając do niej pomału gorącej zupy, wymieszaj i wlej do garnka, zagotuj.
 
Przypraw do smaku solą i ewentualnie odrobiną cukru.
 
Smacznego!
Print Friendly
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii LekkoZdrowoPysznie

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz