RSS
 

Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą

13 maj
Jakiś czas temu miałam okazję spróbować takich pierogów. Tak mi zasmakowały, że postanowiłam je odtworzyć.
Dzięki pomocy mojej kochanej Mamy udało się! Dziękuję jej, za to że mogłam je jeszcze raz zjeść, a teraz mogę podzielić się z Wami tym smakołykiem :)
 
Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą_5
 
 
 
Składniki:
700 g mąki
370 ml ciepłej wody
1 łyżka miękkiego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli

Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą_1

 
Farsz:
200 g kaszy gryczanej
1 łyżeczka masła
250 g kapusty kiszonej
2 duże cebule
sól, pieprz
masło klarowane
 
Okraska:
1 duża cebula
1 mały kawałek kiełbasy lub wędzonki
olej
 
 
 
Kaszę ugotuj wg przepisu w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Powinna być miękka.
Cebulę poszatkuj i zeszklij na odrobinę masła klarowanego.
Kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz) posiekaj drobno i dodaj do cebuli. Podsmaż lekko.
Wymieszaj z kaszą i dopraw do smaku solą i pieprzem.
 
Z mąki, wody, masła, jajka i soli zagnieć ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne i nie lepić się do blatu ani do rąk.
 
Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą_2
 
 
Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą_3
 
Ciasto podziel na kawałki. Rozwałkuj i wytnij szklanką kółka. Farsz nakładaj małą łyżeczką. Zalep dokładnie, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania.
 
Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą_4
 
 
Gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju 3-5 min od wypłynięcia na wierzch.
Cebulę drobno poszatkuj, kiełbasę pokrój w małą kosteczkę, podsmaż razem na oleju. Przypraw odrobiną soli i pieprzu.
 
Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą_6
 
 
Podawaj od razu gorące z okrasą, lub podsmażone na odrobinie masła klarowanego.
 
 
Smacznego!
Print Friendly
 
Komentarze (33)

Napisane przez w kategorii Na słono

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. Katarzyna

    14 maja 2014 o 07:17

    Raz w życiu jej jadłam,ale nigdy nie próbowałam ich zrobić.Chyba czas to zmienić:)

     
  2. ~voulezvous

    14 maja 2014 o 13:44

    Jadłam kiedyś z samą kaszą gryczaną, nie były złe, ale to nie to samo co świąteczne pierożki:) Te są chyba jakąś ich lepszą wersją, aż zgłodniałam!

     
  3. ~henia

    14 maja 2014 o 15:49

    wyglądają wyśmienicie!
    uwielbiam PIEROGI

     
  4. ~Kuchnia Biegacza

    14 maja 2014 o 15:50

    Specjalistką od lepienia pierogów jest moja mama. Musze jej podsunąć Twój pomysł :) zwłaszcza, że nadzienie jest bezmięsne, a okraskę mogę sobie darować ;) na deser zaś proponuję ciasto czekoladowe, tak szybkie i proste, ze do jego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. http://kuchnia-biegacza.blog.pl/2014/05/13/ciasto-mocno-czekoladowe/

     
  5. ~Marta

    14 maja 2014 o 16:21

    Wyśmienite! Polecam też z serem feta – zamiast kapusty i oczywiście okraszane skwarkami najsmaczniejsze z boczku lub słoninki wędzonej.

     
  6. ~Gość

    14 maja 2014 o 17:21

    Takie pierogi to poezja.
    Polecam też pieczone
    http://inews.com.pl/WordPress3/pierogi-drozdzowe-z-kasza-gryczana

     
  7. ~bułka z chlebem

    14 maja 2014 o 18:55

    Takie robi moja teściowa, są pyszne. Ja mogę jedynie polecić młodą kapustę duszoną z koperkiem :)
    http://bulkazchlebem.pl/mloda-kapusta-duszona-z-koperkiem

     
  8. ~kRYSTYNA

    14 maja 2014 o 20:50

    Dziękuje za przepis, już mam drugie danie na jutro.

     
  9. ~Ania

    14 maja 2014 o 21:52

    z kaszą jeszcze nie robiłam pierogów, za to dziś sałatkę do pracy :)

    http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/

     
  10. miroslawblajda

    14 maja 2014 o 23:04

    Jeszcze nie jadłem pierogów z kaszą gryczaną… Może to ciekawe doświadczenie… Muszę spróbować :)))))))

     
  11. ~Kuchenne Cuda Joanny

    14 maja 2014 o 23:27

    mniam:)

     
  12. ~sylwia

    15 maja 2014 o 08:02

    Prezentują się bardzo dobrze i pewnie tak też smakują…
    http://sylwiagotuje.blogspot.com/

     
  13. Ciekawa

    15 maja 2014 o 14:15

    uwielbiam pierogi, ale w takiej wersji jeszcze ich nie jadłam ;)
    jestem jednak przekonana, że bardzo by mi posmakowały :)

     
  14. ~Prowincjuszka

    15 maja 2014 o 14:34

    Witam! Zrobiłam je dzisiaj na obiad, są pyszne. Pozdrawiam i dziękuję.

     
    • Calla

      15 maja 2014 o 14:36

      Bardzo się cieszę że smakowały :)

       
  15. ~justyna_wacowska

    15 maja 2014 o 20:39

    Jutro będą u mnie na obiad :) Wyglądają pysznie! :)

     
  16. ~bułka z chlebem

    31 maja 2015 o 10:13

    Super pierogi, jadłam i polecam, u mnie dzisiaj łopatka wieprzowa z cebulą smażoną
    http://bulkazchlebem.pl/lopatka-wieprzowa-z-cebula-smazona/

     
  17. ~Odchudzanie Jest Proste

    31 maja 2015 o 12:00

    bardzo ciekawy przepis, nigdy nie jadłam takich pierogów :)
    dorzucam spalacz tłuszczu na płaski brzuch
    http://odchudzaniejestproste.pl/spalacz-tluszczu-na-brzuchu-koktajl-na-plaski-brzuch/ – domowy koktajl spalający tłuszcz, będzie smaczny na deser, pozdrawiam

     
  18. ~ewa

    31 maja 2015 o 13:11

    Jadłam podobne pierogi- zamiast kapusty dodano biały twaróg. Okraszone cebulką PYCHA.

     
  19. ~Pozytywny

    31 maja 2015 o 19:37

    Bardzo fajne pierogi. Z takim farszem jeszcze nie miałem do czynienia. :) Super!

     
  20. ~obiadek

    31 maja 2015 o 22:11

    Apetyczne pierogi z kapustą gryczaną i kapustą. Zapraszam także na pyszne domowe obiady
    http://www.przepis-kulinarny.pl/szybkie-i-tanie-przepisy-na-obiad-info20.html

     
  21. ~elwirski

    1 czerwca 2015 o 11:52

    a gdyby jeszcze dorzucić do farszu suszonego grzybka? :)
    http://elwirski.blogspot.com/2015/04/pierozki-z-botwinka.html