RSS
 

Pieczony filet z udźca indyka

05 maj
Wspaniały jako jednogarnkowe danie obiadowe, jak i na zimno do kanapek.
Soczysty i aromatyczny, przy tym chude i zdrowe mięso. Nic dodać, nic ująć!
 
Pieczony filet z udźca indyka_3
 
 
Składniki:
 
1 filet z udźca indyka (bez kości i skóry)
3 ząbki czosnku
4-5 ziemniaków
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula

Pieczony filet z udźca indyka_1

 
marynata:
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki majeranku
 
 
 
 
Filet umyj, oczyść i osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszaj składniki marynaty. Dokładnie natrzyj nią mięso. Włóż je do miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
 
 
Pieczony filet z udźca indyka_2
 
 
Obierz i umyj warzywa. Marchew i pietruszkę pokrój w grube plastry. Ziemniaki na podobnej wielkości kawałki.
Cebulę pokrój na ćwiartki a czosnek delikatnie rozgnieć bez obierania.
 
Wrzuć warzywa na dno naczynia żaroodpornego. Ułóż na wierzchu mięso. Przykryj folią aluminiową.
 
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180′C na ok 1,5 godziny. (ostatnie 10 min piekłam z termoobiegiem).
 
Pieczony filet z udźca indyka_4
 
 
Po upieczeniu, mięso odstaw na 10 min. Pokrój w grube plastry i podawaj z upieczonymi warzywami.
 
Jako dodatek polecam kaszę gryczaną i sałatę ze śmietaną :)
 
Smacznego!
Print Friendly
 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Na słono

 

Tags: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~grazyna

    27 lipca 2014 o 11:04

    magdo.jestes wspaniala,a twoje przepisy cudowne.

     
    • Calla

      27 lipca 2014 o 15:52

      Bardzo mi miło choć nie mam na imię magda ;)