RSS
 

Mazurek bakaliowy

16 kwi
Po prostu niebo w gębie. Wymaga troszkę cierpliwości przy szatkowaniu bakalii ale efekt rekompensuje wszytko :)
 
Mazurek bakaliowy_3
 
 
Składniki:
 
60 ml letniego mleka
1/2 op suchych drożdży (ok 3-4 g)
140 g mąki krupczatki
100 g mąki pszennej
100 g masła
50 g drobnego cukru
1 żółtko
 
200 g suszonych moreli
90 g suszonych śliwek
50 g suszonych daktyli
60 g suszonej żurawiny
50 g rodzynek
60 g orzechów włoskich
60 g migdałów
35 g łuskanego sezamu
2 szklanki gorącej wody
1/4 szklanki brandy
 
250 g cukru pudru
sok z 1 dużej cytryny
 
Mazurek bakaliowy_2
 
 
W szklance wymieszaj drożdże z mlekiem i łyżeczką cukru.
Do miski wsyp mąki i cukier. Zrób dołek i wlej drożdże. Wymieszaj delikatnie. Dodaj masło oraz żółtko i szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, zdejmij wierzchni kawałek papieru. Przytnij ciasto do wielkości blachy i przełóż wraz z dolnym arkuszem do blachy. Przykryj ściereczką i wstaw do lodówki na 30 min. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180′C przez 25 min. Odstaw do wystygnięcia.
 
Mazurek bakaliowy_1
 
 
Bakalie pokrój dość drobno (rodzynki i żurawinę zostaw całe). Wsyp do garnka, zalej gorącą wodą, dodaj brandy, wymieszaj i odstaw na parę minut. Następnie gotuj przez ok 1,5 godziny aż płyn odparuje i masa będzie gęsta.
 
Mazurek bakaliowy_5
 
 
Wystudzoną masę rozłóż równomiernie na cieście dociskając lekko.
 
Z cukru pudru i soku z cytryny przygotuj gęsty lukier (żeby nie spłynął z ciasta). Rozprowadź równomiernie na wierzchu i przyozdób zanim lukier stężeje. Ja użyłam do dekoracji suszonych śliwek, moreli oraz blanszowanych migdałów.
 
Mazurek bakaliowy_4
 
Warto użyć blachy z wyjmowanym dnem :)
 
Smacznego!
 
 
 
 

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Print Friendly
 
Komentarze (12)

Napisane przez w kategorii Ciasta

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~wulkan-smaku

    17 kwietnia 2014 o 13:21

    prześlicznie ozdobiony !
    Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

     
  2. ~Kopalnia Smaku

    19 kwietnia 2014 o 09:36

    Twój mazurek bardzo ładnie przyozdobiony. :) A ja polecam drożdżowe ślimaczki cynamonowe: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/63-100052-drozdzowe_slimaczki_cynamonowe.html

     
  3. ~Tygrys(ka)

    19 kwietnia 2014 o 10:46

    Suszone owoce – to jest to, co tygrysy lubią najbardziej i pewnie dlatego zrobię taki mazurek…ale już po świętach :-)

     
  4. ~ulubione przepisy Barbary

    19 kwietnia 2014 o 11:05

    Cudnie wygląda ten Twój Mazurek i ta dekoracja taka dopracowana, aż żal kroić, a jednocześnie tak kusi żeby zjeść:-(
    Zapraszam w w chwili wytchnienia na mała co nie co do mnie, Ciacha Pół Francuskie, niemal bez cukru, a mimo to smakują super:-)
    Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę!
    http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2014/03/po-francuskie.html

     
  5. ~mariola

    19 kwietnia 2014 o 11:30

    ja dzisiaj też robię mazurki :) i też taki bakaliowy :) zapraszam na moją babkę piaskową: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/04/babka-piaskowa.html

     
  6. ~Edel

    19 kwietnia 2014 o 15:41

    Przepiekny mazurek ! Bez niepotrzebnych udziwnień.Gratuluję !

     
  7. ~kuchnia swiata

    19 kwietnia 2014 o 16:12

    prawie mazurek do święconki :) i wygląda pysznie i pewnie tak samo smakuje.. mniam
    http://www.alestrona.net/1136/wesolych_swiat.html

     
  8. ~Gość

    19 kwietnia 2014 o 16:59

    Świetnie wygląda ten mazurek.
    Polecam makówkę
    http://inews.com.pl/WordPress3/makowka

     
  9. ~suzana

    19 kwietnia 2014 o 17:47

    pięknie ozdobiony,na pewno pyszny. ..polecam moje baby wielkanocne cytrynową oraz tulipan,a także inne ciasta.zapraszam.pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/na%20s%C5%82odko