RSS
 

Bułki do hamburgerów

10 kwi
Lubicie hamburgery? Połowa sukcesu to dobra bułka, nie gliniasta, nie sypiąca się.
Bułka idealna proszę Państwa!
 
 
Składniki (8 bułek):
 
500 g mąki pszennej
300 ml letniego mleka
+ 4 łyżki letniego mleka do posmarowania bułeczek
1 jajko
50 g miękkiego masła
1 op suchych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
4-5 łyżeczek sezamu
 
 
Do dużej miski wsyp mąkę i zrób w niej dołek na rozczyn.
W wysokim naczyniu wymieszaj ciepłe mleko, drożdże sól i cukier. Wlej do mąki, wymieszaj do konsystencji śmietany. Przykryj ściereczką o odstaw na parę minut w ciepłe miejsce. 
 
 
Jak drożdże ruszą (pojawi się kożuszek), dodaj masło i roztrzepane widelcem jajko. Zagnieć ciasto lub wyrób mikserem ok 5 min. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (40-60 min). Podziel na 8 równych części.
 
 
Utocz kulki a następnie rozpłaszcz je mocno dłonią. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40-50 min.
 
Piekarnik rozgrzej do 180′C. Wyrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem i posyp sezamem.
 
 
Czas pieczenia 15-20 min. Aż podrosną i lekko się zrumienią. (moje piekły się 17 min).
 
Gorące rozkrój i od razu złóż hamburgery.
 
 
Na drugi dzień smakują równie dobrze :)
 
Smacznego!
Print Friendly
 
Komentarze (5)

Napisane przez w kategorii Pieczywo

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Mariola

    15 kwietnia 2014 o 14:22

    Witam,
    jaka jest waga suchych drozdzy które Pani używa?
    czy mozna zastapic swiezymi ? i ile dac swiezych drozdzy
    pozdrawiam mariola

     
    • Calla

      15 kwietnia 2014 o 15:58

      1 opakowanie to 7g suchych drożdży co odpowiada 25g świeżych :)

      Pozdrawiam,
      Calla

       
      • ~Mariola

        18 kwietnia 2014 o 12:11

        Witam,
        dzieki za odpowiedz.
        Ma Pani super przepisy …rewelacja
        Wesołego Allleluja !!!!
        Pozdrawiam Mariola

         
  2. ~Monika

    13 maja 2014 o 19:47

    Pyszne wyszły :) zrobiłam ze świeżych drożdży i wyszły idealne

     
  3. ~Magdalena

    29 sierpnia 2016 o 19:41

    Najlepszy przepis na bułeczki:)) dziękuję j polecam gorąco:) wyszło idealnie ;)