RSS
 

Zapiekanka z Dorszem

04 kwi
Troszkę inny sposób na podanie ryby, a że moje dziecko uwielbia makaron, połączenie to wydało się idealne :)
 
 
Składniki:
 
400 g dorsza

400 g makaronu Chifferi Rigati MALMA
1 brokuł
80 g sera Grana Padano (lub Parmezan)
5-6 pomidorków koktajlowych
masło klarowane
2 łyżki masła
3 płaskie łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz czarny do smaku
1/3 łyżeczki białego pieprzu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
 
 
 
Ugotuj makaron. Rybę przypraw solą i pieprzem i obsmaż delikatnie na odrobinie masła klarowanego. Wystarczy żeby dobrze się ścięła. Wystudź, zdejmij skórę i podziel palcami na kawałki.
 
 
Brokuł podziel na różyczki. Zblanszuj przez 3 min w wrzącej, osolonej wodzie a następnie od razu zanurz w zimnej wodzie (z kostkami lodu), odcedź i odłóż na talerz.
 
 
Naczynie żaroodporne posmaruj delikatnie tłuszczem. Wsyp makaron, rozdrobnioną rybę, a następnie rozłóż różyczki brokuła. Dopraw odrobiną soli i pieprzu (uważaj z ilością soli, gdyż każdy składnik był już solony!).
 
W rondelku, na małym ogniu rozpuść 2 łyżki masła, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj. Wlej mleko i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przypraw solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i łyżką startego sera. Cały czas mieszając poczekaj aż lekko zgęstnieje.
 
 
Rozlej sos równomiernie po zapiekance. Zetrzyj resztę sera. I rozłóż pokrojone na połówki pomidorki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200′C przez 20 minut.
 
 
Smacznego!
 
Calla
 
 
 
Print Friendly
 
Komentarze (24)

Napisane przez w kategorii Na słono

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Na zdrowie

    4 kwietnia 2014 o 12:41

    Nie rozumiem, dlaczego nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
    Przecież już tylko patrząc na zdjęcia można stwierdzić, że to jest przepis na coś bardzo smakowitego.
    A po lekturze ma się o tym pewność.

     
  2. karcia91

    5 kwietnia 2014 o 13:42

    Jejku jak to apetycznie wygląda, z chęcią bym coś takiego zjadła!

     
  3. ~Kopalnia Smaku

    7 kwietnia 2014 o 08:40

    Kolorowo i ładnie podane – zapisuję do wypróbowania. A od siebie polecam rybę na pierzynce z porów: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/70-100059-ryba_na_pierzynce_z_porow.html

     
  4. ~Obżarciuch

    7 kwietnia 2014 o 08:42

    wygląda super, ślinka cieknie na sam widok!! zobacz też mojego dorsza w cieście piwnym

     
  5. ~Ania

    7 kwietnia 2014 o 09:10

    Wygląda niesamowicie! Koniecznie muszę wypróbować. Ja ostatnio robiłam pieczonego pstrąga – jest prosty i bardzo smaczny: http://www.ja-pieczarka.pl/przepisy/58/pieczony-pstrag-z-pieczarkami-i-smietana

     
  6. ~ssHaDee

    7 kwietnia 2014 o 09:20

    wygląda znakomicie, a przyznać się muszę, że dopiero miesiąc temu przemogłam się i spróbowałam brokuły, od tamtej pory jem je w każdej postaci :) zapiekanka również będzie przetestowana :)

     
    • Calla

      7 kwietnia 2014 o 10:29

      W takim razie daj znać jak smakowała :)

       
  7. ~Qchenne kaprysy

    7 kwietnia 2014 o 09:27

    Smaczne, syte i piękne. To wszystko można wyczytać ze zdjęcia. Pomysł zdecydowanie trafia w mój gust, aż zrobiłam się głodna. Alternatywą dla zdrowej ryby może też być delikatny kurczak – zobacz – :)
    http://qchennekaprysy.blogspot.com/2014/02/zapiekanka-kurczak-w-brokuach-i-marchwce.html

     
  8. ~aga

    7 kwietnia 2014 o 09:41

    Fajny faktycznie pomysl na cos innego niż ryba w panierce!!! Wypróbuję na pewno. Polecam też roladki z dorsza, tęz ciekawe
    http://przepisytv.blogspot.com/2013/04/roladki-z-dorsza.html

     
  9. ~upBarbary

    7 kwietnia 2014 o 09:46

    Podoba mi się ta zapiekanka:-)
    Ja rybę robię, znaczy piekę czasem tak:-)
    http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/10/pstrag-w-pieczony-folii-aluminiowej.html
    pozdrawiam

     
  10. ~Kopalnia Smaku

    7 kwietnia 2014 o 09:49

    Ciekawy przepis. Jeśli poszukujesz oryginalnego przepisu z rybą w roli głównej, to polecam również kulebiak z łososiem po fińsku: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/64-100053-kulebiak_z_lososiem_po_finsku.html

     
  11. ~mkr

    7 kwietnia 2014 o 09:55

    Pyszne, polecamteż rybę zapiekaną z pomidorami i mozzarellą,pozdrawiam
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/03/ryba-zapiekana-z-pomidorami-i-mozzarella.html

     
  12. ~Gość

    7 kwietnia 2014 o 10:24

    Ta zapiekanka wygląda nieziemsko.
    Polecam też tartę
    http://inews.com.pl/WordPress3/tarta-z-ryba-wedzona

     
  13. ~kuchnie swiata

    7 kwietnia 2014 o 12:10

    ryba wpływa na wszystko :) tylko trzeba mieć swieża rybke…
    - – -
    http://www.alestrona.net/957/jak_zrobic_pierogi_z_truskawkami.html

     
  14. ~Antoni K.

    7 kwietnia 2014 o 12:52

    pyszna zapiekanka, a ser można zrobić swój domowy http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/

     
  15. Kuchnia Biegacza

    7 kwietnia 2014 o 13:06

    Od dawna miałam ochotę na jakąś rybną zapiekankę. Teraz już na pewno zrobię! :)
    I na pewno pochwalę się tu: http://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/

     
  16. ~bułka z chlebem

    7 kwietnia 2014 o 14:32

    Po rybach pięknieją oczy, polecam też mojego karpia:)
    http://bulkazchlebem.pl/tematy/ryby

     
  17. ~Kasia

    15 kwietnia 2014 o 14:33

    Zrobiłam podobnie jak w przepisie tylko od siebie dodałam pieczarki i zamiast samego brokuła dodałam mrożonke mix brocolli z kalafiorem i marchewką. Wyszło wysmienicie;) Sos poprostu rewelacja;) Domownicy najedzeni i zadowoleni. Polecam!!!!!!!!

     
    • Calla

      15 kwietnia 2014 o 15:56

      Miło mi! :)