RSS
 

Drożdżówki na mascarpone z jagodami

21 mar
Zainspirowana pomysłem jednej z czytelniczek o drożdżówkach z mascarpone, postanowiłam pokombinować i je upiec. Wyszły puszyste, delikatne i pyszne. Ogromnym plusem jest to, że na drugi dzień zachowują świeżość!
 
 
Składniki:
500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
100 g mascarpone
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 łyżka esencji waniliowej
3 jajka
szczypta soli
140 g cukru brązowego
150 ml mleka
5-6 łyżeczek dżemu jagodowego lub przesmażonych jagód
 
4 łyżki cukru pudru + sok z cytryny do polukrowania
 
 
Do miski wlej ciepłe mleko, dodaj pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować (na wierzchu pojawi się kożuszek).
Do dużej miski wsyp mąkę i szczyptę soli, zrób w niej dołek. Wlej rozczyn, rozmieszaj łyżką z częścią mąki do uzyskania konsystencji śmietany, odstaw na parę min przykryte do wyrośnięcia. Następnie wymieszaj z resztą mąki.
 
W wysokim naczyniu ubij do białości jajka z cukrem, cukrem waniliowym i esencją waniliową. Dodaj do ciasta, wymieszaj mikserem. Następnie dodaj mascarpone, wyrabiaj ciasto mikserem przez ok 5 min. Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.
 
 
Podziel ciasto na dwie części, z mniejszymi porcjami łatwiej się pracuje. Rozwałkuj na prostokąt, rozsmaruj cienką warstwę dżemu (nie za dużo żeby nie wypłynął przy pieczeniu). Złóż zawijając zewnętrzne brzegi do środka (tak aby powstały 3 warstwy ciasta), a następnie delikatnie złóż go jeszcze na pół. Pokrój każdy rulon na ok 6-7 porcji.
 
 
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 
Bułeczki piecz w temperaturze 180′C przez ok 15 min, aż wyrosną i się zrumienią.
 
Jeszcze ciepłe polukruj mieszając cukier puder z sokiem cytrynowym (po trochu dodawaj sok do cukru).
 
 
Smacznego!
 
Calla :)
 
 
 
Print Friendly
 
Komentarze (12)

Napisane przez w kategorii Ciasteczka Bułeczki

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Dorota Śmietana

    22 marca 2014 o 00:02

    Ślicznie wyglądają i wydają się nietrudne do zrobienia :)

     
  2. Veronica

    22 marca 2014 o 07:46

    Idealnie pasują do mojej kawy :) Prześlij mi chociaż jedną ;) Pozdrawiam

     
    • Calla

      22 marca 2014 o 08:25

      Leci ekspresem :)

       
  3. ~flavors

    22 marca 2014 o 13:06

    Jejku jak one cudownie wyglądają!

     
  4. ~Hania

    26 marca 2014 o 12:05

    Przed chwilą oglądałam kurczaka w ziołach, ale te bułeczki chyba go przebijają:) W tym roku zasadziłam w ogródku jagodę kamczacką (nie wiem, czy już będzie owocować, zobaczymy) i widzę, że na pewno się przyda:) Zastanawiam się też, jakim i innymi owocami można by zastąpić jagody? Tak, żeby pasowały do mascarpone?

     
    • Calla

      26 marca 2014 o 12:34

      Malinami, brzoskwiniami, morelami, czarną porzeczką, możesz poszaleć. Najlepiej jak by owoce były kwaskowe :)

      Pozdrawiam! :)

       
      • ~Hania

        26 marca 2014 o 12:54

        Właśnie też pomyślałam o malinach:) No nie mogę się doczekać, jak się zabiorę za pieczenie:)

         
  5. Ciekawa

    26 marca 2014 o 13:57

    wyglądają niezwykle apetycznie :)

     
  6. ~Dario

    5 lipca 2014 o 00:32

    W tym przepisie jest coś nie tak! Jak się rozmiesza mąkę,szczyptę soli z rozczynem z drożdży to nie wychodzi masa o konsystencji śmietany, to nie jest w ogóle masa.Jest za dużo mąki, a za mało płynu!

     
    • Calla

      5 lipca 2014 o 23:43

      Jest wszystko w porzadku. Mieszajsc rozczyn z mąką należy wymieszać go delikatnie tylko z częścią mąki tak jak na pierwszym zdjeciu. Dopiero później naleźy wyrobić z pozostałą mąką ;)

       
  7. ~Aga

    5 lipca 2014 o 16:54

    Czy proporcje są dobrze podane? Czy ilość mleka jest wystarczająca, pytam bo robiłam i po dodaniu mleka z drożdżami do 500 g mąki wyszłam inna konsystencja, nawet nie mogły połączyć się składniki, jakby było za dużo mąki. Proszę o odpowiedz, bo mam na nie ochotę.

     
    • Calla

      5 lipca 2014 o 23:45

      Tak są dobre. Naleźy najpierw rozmieszać rozczyn z częścią mąki tak jak na pierwszym zdjęciu. Najlepiej delikatnie mieszając łyzką ;) a dopier później wymieszać wszystko razem ;)