RSS
 

Makaron z łososiem

13 mar
Kremowy, aksamitny i sycący, przy tym prosty i szybki w przygotowaniu.
Ile czasu potrzeba?
Tyle co na ugotowanie makaronu… :)
 
 
 
Składniki:
 
1 opakowanie makaronu penne
1 duży por
1/2 cytryny
500 ml śmietanki 30%
300 g łososia (świeży lub wędzony)
masło klarowane
 
 
 
 
 
Jeśli używasz świeżego łososia, przypraw go solą pieprzem i odrobiną cytryny i delikatnie obsmaż. (Będzie łatwiej porwać go na kawałki). Jeśli używasz wędzonego, możesz go od razu porwać na małe kawałki. (zanim posolisz spróbuj, wędzony łosoś jest bardzo słony!) 
 
W miedzy czasie ugotuj makaron.
 
 
 
 
 
 
 
        Pora pokrój w cienkie pół-plasterki, zeszklij na odrobinie masła klarowanego. Dodaj                         kawałki łososia. Skrop odrobiną cytryny.
 
 
 
 
 
 
Podsmaż chwilę i wlej śmietankę. Podgrzej, dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem.
Podgrzewaj aż sos lekko zgęstnieje.
 
Wrzuć gorący odcedzony makaron. Podawaj na gorąco.
 
Prostota i pychota! ;)
 
 
Smacznego!
 
Calla
Print Friendly
 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii Na słono

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Na zdrowie

    13 marca 2014 o 10:56

    Zaciekawił mnie ten przepis.
    Ze względu na tuńczyka i pora.
    Próbuję sobie wyobrazić smak tej kompozycji.

     
    • Calla

      13 marca 2014 o 10:57

      Łososia ;)
      Smak jest obłędny :) polecam spróbować :)

       
  2. ~Liliana

    22 sierpnia 2014 o 19:53

    Dzisiaj wypróbowałam ten przepis. Danie wyszło bardzo smaczne, łosoś i por fajnie się ze sobą komponują :) Na pewno będę wracać do tego przepisu. Polecam :).