RSS
 

Kurczak w ziołach (świeżych)

12 mar
Bukiet ulubionych ziół, czosnek, cytryna, świeży kurczak. Oto przepis na istne cudo! (do tego proste!)
 
Soczysty, aromatyczny, delikatny… Tak! Kurczak w ziołach na stole, palce poparzone bo nawet nie ma szansy przestygnąć ;)
 
 
 
Składniki:
 
kurczak ok 1,5 kg
mały pęczek świeżej kolendry
1 gałązka rozmarynu
3-4 gałązki bazylii
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1,5 cytryny
8 ząbków czosnku
6 łyżek oleju sezamowego (ciemnego)
1 szklanka wody
 
 
 
 
 
Kurczaka umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem.
Opłucz i osusz zioła, listki estragonu oddziel od gałązki. Wszystkie zioła poszatkuj i wrzuć do miski. Cytryny pokrój na kawałki, (całą na pół, każdą połówkę na cztery). Do ziół wciśnij odrobinę soku z cytryny, dodaj olej sezamowy. Poszatkuj drobno 3 ząbki czosnku i dodaj do ziół.
 
 
Tak przygotowaną marynatą natrzyj kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. Do środka włóż 3 lekko rozgniecione ząbki czosnku (nieobrane) i kilka kawałków cytryny.
 
 
Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
 
Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego, po bokach rozłóż pozostałe kawałki cytryny, pozostałe ząbki czosnku, (lekko rozgniecione, nieobrane), podlej szklanką wody.
 
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180′C przez ok 1,5h. Po 2o min przykryłam kurczaka folią aluminiową i włączyłam termoobieg na 40 min. Po tym czasie zdjęłam folię, wyłączyłam termoobieg i piekłam mięso jeszcze 30 min.
 
Proste i pyszne.
 
Nie wiem co w nim jest takiego, ale to nasze ulubione danie. Tego kurczaka najchetniej jemy bez dodatków i palcami….
 
Smacznego!
 
 
Print Friendly
 
Komentarze (14)

Napisane przez w kategorii LekkoZdrowoPysznie

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Marta

    13 marca 2014 o 08:50

    Aromatyczny, soczysty i zapewne pyszny kurczak. Pięknie wygląda. Trzeba będzie wypróbować na rodzinny obiad :)

    pozdrawiam

     
  2. ~Na zdrowie

    13 marca 2014 o 10:52

    Niektórzy twierdzą, że kurczaka trzeba jeść tylko palcami.
    Osobiście wolę sztućce.
    Ale jeśli ktoś położyłby przede mną takiego kurczaka i powiedział – albo jesz paluchami albo w ogóle – nie zastanawiałbym się ani chwili. :)

     
    • Calla

      13 marca 2014 o 10:57

      bardzo mi miło to czytać :)

       
  3. ~mkr

    13 marca 2014 o 14:39

    Pięknie wygląda ten Twój kurczak, a jeśli lubisz zapiekanki z kurczakiem to poleczm Ci makaronową z boczkiem,pozdrawiam
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/03/zapiekanka-makaronowa-z-kurczakiem.html

     
  4. ~mkr

    13 marca 2014 o 14:40

    Supe się prezentuje ten Twój kurczak, a jeśli lubisz zapiekanki z kurczakiem to poleczm Ci makaronową z boczkiem,pozdrawiam
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/03/zapiekanka-makaronowa-z-kurczakiem.html

     
  5. ~zeberka

    13 marca 2014 o 14:44

    kurczak wygląda genialnie! przepis zapisuje!
    ja ostatnio robiłam żeberka w kapuście
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/03/zeberka-w-kapuscie.html

    pozdrawiam serdecznie!

     
  6. ~mama

    13 marca 2014 o 16:26

    pyszne:) zobacz też mój przepis na indyka w ziołach
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/08/blog-post_18.html

     
  7. ~aga

    13 marca 2014 o 16:57

    Świetny!

     
  8. ~aga

    13 marca 2014 o 16:59

    Nie tak łatwo zrobić kurczaka w całości i nie wysuszyć – a wygląda pysznie. Ja z kolei palcami jem nawet szaszłyki, które z kurczaka robi mój mąż:
    http://przepisytv.blogspot.com/2014/03/yakitori.html

     
  9. ~upBarbara

    13 marca 2014 o 17:30

    Kurcze, jaki cudnie wypieczony kurczak, w sam raz coś dla mnie:-) Muszę się w końcu przemóc i też taki zaserwować u siebie:-) Tylko czy mój piekarni da radę i podoła wyzwaniu?
    Pozdrawiam serdecznie

     
  10. ~Gość

    13 marca 2014 o 19:56

    Musi mieć świetny aromat, pozdrawiam.
    Polecam też takiego
    http://inews.com.pl/WordPress3/kurczak-pieczony-w-soli

     
  11. Kuchnia Biegacza

    13 marca 2014 o 21:07

    Pysznie. Domownicy się ucieszą, jak takiego kurczaczka dostaną. Chociaż lubią też mojego indyka z warzywami: http://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/2014/02/18/energetyczna-potrawka-z-indyka-z-warzywami/

     
  12. ~DomiNika

    13 marca 2014 o 21:44

    Wygląda smakowicie, chyba się skuszę :)

     
  13. ~deptusia

    14 marca 2014 o 09:45

    cudownie wygląda i zapewne tak też smakuje
    na świąteczny polecam nadziewanego kurczaka
    http://deptusiowyswat.blox.pl/2014/03/luzowany-kurczak-z-farszem-miesnym.html