RSS
 

Pączki

25 lut
Klasyczne, delikatne i pyszne.
Czy wyobrażacie sobie Tłusty Czwartek bez nich? Ja nie.
 
 
Składniki:
 
1 kg mąki
150 g świeżych drożdży
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
2-3 łyżki spirytusu
8 żółtek + 2 jajka
150 g masła
500 ml mleka (+ 1/2 szklanki jeśli ciasto będzie za gęste)
marmolada lub gęste powidła
6 kostek smalcu
 
Lukier:
kilka łyżek cukru pudru + sok z cytryny do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.  Skórka pomarańczowa do dekoracji.
 
Rozczynu i ciasta będzie dużo wiec przygotuj dość duże naczynia.
 
 
W misce przygotuj rozczyn: pogrzej mleko, dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru, szczyptę soli i odrobinę mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce aż zaczną pracować.
W między czasie do dużej miski wsyp mąkę i zrób w niej wgłębienie na rozczyn.
Rozpuść w rondelku masło i odstaw do wystudzenia.
 
Jak drożdże zaczną pracować wlej je do mąki. Wymieszaj je z częścią mąki do gęstości śmietany. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
 
W oddzielnym naczyniu utrzyj żółtka, jajka i cukier. W trakcie miksowania dodaj spirytus. 
 
 
Wymieszaj mikserem ze spiralkami drożdże z resztą mąki, dodaj jajka i dalej miksuj. Masło dodaj na końcu i wyrób ciasto do końca mikserem. Powinno być dość rzadkie. Jeśli jest za gęste dodaj ok pół szklanki ciepłego mleka.
Odstaw do wyrośnięcia.
 
 
Oprósz ręce mąką, urwij niewielki kawałek ciasta, rozciągnij go lekko w palcach, na środek nałóż odrobinę marmolady a następnie zaklej dokładnie formując pączek. Układaj na oprószonym mąką blacie. Postaw w ciepłym miejscu aby wyrosły.
 
 
Rozgrzej smalec w szerokim i nie za wysokim garnku. Najlepiej sprawdzić temperaturę wrzucając kawałek skórki od chleba. Powinien od razu wypłynąć i „musować”.
Pączki smaż na złotobrązowy kolor. Ok 2-3 min z jednej strony po przykryciem i minutę krócej z drugiej (już może być już bez przykrywki).
 
Wyjmuj na kratkę lub papier aby odciekły. Jeszcze ciepłe polukruj :)
 
 
 
Smacznego!
 
Calla
 
 
 
 
 

Bardzo Tłusty Czwartek 2014

Tłusty czwartek 2014

Print Friendly
 
Komentarze (6)

Napisane przez w kategorii Ciasteczka Bułeczki

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~kulinarna148

    25 lutego 2014 o 19:24

    Uwielbiam pączki te wyglądają obłędnie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na faworki.

     
  2. ~flavors

    25 lutego 2014 o 20:02

    Mmm widzę coś odpowiedniego na czwartek!

     
  3. ~Lady housewife

    26 lutego 2014 o 16:57

    Pączki wyglądają pięknie! Bardzo apetyczne!

     
  4. Marta

    9 marca 2014 o 10:21

    Piękne pączki :)

     
    • Calla

      9 marca 2014 o 14:25

      Dziękuję :)

       
  5. ~Kasia

    4 lutego 2016 o 16:33

    Trzeci rok z rzędu robię pączki właśnie z tego przepisu i są rewelacyjne :) rodzinka zawsze zajada z wielkim apetytem :D