RSS
 

Krem z dyni piżmowej

21 lut
Uwielbiam dynię, to nie nowość.
A że zerkała na mnie nieśmiało w warzywniaku, dałam się skusić.
Tym razem wersja najprostsza na świecie, przy tym aromatyczna i pyszna.
 
 
Składniki:
1 dynia piżmowa
1 duży ziemniak
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula
2 łyżki soli morskiej
1 łyżka nasion kolendry
1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
6 szklanek bulionu warzywnego
odrobina oliwy (ja użyłam oliwy z oliwek z pepperoncino)
 
 
Przyprawy wsyp do moździerza i utrzyj.
 
 
Dynię przekrój na pół i wydrąż pestki. Cebulę pokrój na ćwiartki. Ziemniaka pokrój w grube plastry. Dynię i ziemniak ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. 
W zagłębienia po pestkach włóż po 2 nieobrane ząbki czosnku, 2 ćwiartki cebuli. Posyp wszystko obficie solą z przyprawami. Skrop oliwą.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180′C przez ok godzinę, do miękkości dyni. Odstaw aż przestygnie.
 
 
Dynię obraną ze skórki przełóż do garnka. Z łupinek wyciśnij czosnek, obierz cebulę, ziemniaki i dodaj do garnka.
Zalej bulionem, zagotuj. Zblenduj, ewentualnie dopraw do smaku solą.
 
Gotowe!
 
Smacznego!
Print Friendly
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii LekkoZdrowoPysznie

 

Tags: , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz