RSS
 

Chlebek do odrywania z pesto

06 lut
Co tu dużo mówić, wyszedł pyszny. Pierwszy raz zrobiłam go na oko (mała awaria wagi) i wyszedł, następne 2 razy też. Świetna propozycja jako dodatek do sałatki ale sam też jest pyszny.
 
 
Składniki:
 
250 g mąki żytniej typ 720
400 g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
300 ml letniej wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
 
garść liści bazylii
garść natki pietruszki
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
 
 
Mąki, drożdże, cukier i sól wymieszać w misce. Dodać wodę i wyrobić mikserem ciasto. Przykryć ściereczką i ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok godzinę.
 
Przygotuj pesto blendując ze sobą zioła, czosnek oliwę i przyprawy. Oliwę dolewaj aż uzyskasz konsystencję pasty.
 
 
Na posypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto, pokrój na kawałki (nie muszą być specjalnie równe).
 
 
Formę keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Kawałki ciasta posmaruj pesto i układaj w formie.
Przykryj i odstaw na 20-30 min w ciepłe miejsce. Możesz również ciasto przykryte ściereczką wstawić do piekarnika nagrzanego do 40′C.
 
 
Piecz w 180′C przez ok 30 min.
 
 
Najlepiej smakuje na ciepło, za każdym razem zniknął błyskawicznie!
 
Smacznego!
 
Calla
 
Print Friendly
 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii Pieczywo

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Gosia i Armani

    6 lutego 2014 o 13:33

    Jejku…. wygląda rewelacyjnie i gdyby nie to, że jak na razie zamierzam jeść tylko warzywa to chlebek jeszcze dzisiaj zagościłby na moim stole… wyobrażam sobie tylko jak on musi pachnieć :)

     
    • Calla

      6 lutego 2014 o 14:53

      Oj pachnie nieziemsko. Ja na ogół nie jem pieczywa, ale od czasu do czasu jak już mam zjeść to coś wyjątkowego ;)

       
  2. ~Na zdrowie

    7 lutego 2014 o 11:06

    Super, hiper i coś tam jeszcze!
    No nie. Jak dla mnie niesamowity pomysł.
    Boję się tylko, że posmakuje mi za bardzo.
    Ale, niech tam.