RSS
 

Ślimaczki z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami

05 lut
Zawsze zastanawiam się co podać moim gościom, coś innego, nietypowego, czymś ich zaskoczyć.
Tym razem postanowiłam wykorzystać ciasto francuskie, które przezornie zawsze mam w zamrażalniku. Z prostego powodu… błyskawicznie można z niego przyrządzić coś słodkiego jak i wytrawnego dla niespodziewanych gości.
 

Składniki:
1 op ciasta francuskiego
3-4 kawałki suszonych pomidorów w oliwie
1/4 małej czerwonej cebuli
1 łyżka poszatkowanej świeżej bazylii
2 łyżki startego żółtego sera
szczypta papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
szczypta soli
1 białko
 
 
Pomidory odsącz z zalewy i pokrój w cienkie paski. Cebulę poszatkuj w piórka. Bazylię drobno posiekaj. Zetrzyj ser na tarce.
Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj delikatnie białkiem.
Rozsyp równomiernie składniki. Oprósz paprykami i solą.
 
 
Zwiń jak roladę i pokrój pod kątem na kawałki o szerokości ok 2 cm.
 
 
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniki nagrzanym do 200′C przez ok 7-10 min, aż urosną i się zrumienią.
 
 
Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Fajnym dodatkiem jest dip czosnkowy :)
 
Smacznego!
 
Calla
Print Friendly
 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Na słono, Przekąski

 

Tags: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~flavors

    5 lutego 2014 o 22:18

    To musi smakować przepysznie!

     
  2. ~Kuchnia Biegacza

    14 maja 2014 o 15:52

    To jest przepis zdecydowanie do wypróbowania w Kuchni Biegacza :)