RSS
 

Chleb na piwie

24 sty
Długo się przymierzałam do zrobienia chleba. A że pomysł powstał spontanicznie i chciałam mieć go już tu i teraz, nie było mowy o robieniu zakwasu. Nie chciałam też uzyskać ciasta drożdżowego które udaje chleb (nie cierpię tego).
No więc co? Jak nie na zakwasie to tylko na drożdżach, tylko jak? A no właśnie tak!
 
Zapraszam Was na prosty chleb z cudownie pachnącą i chrupiącą skórką…
 
 
Składniki:
 
200 g mąki żytniej typ 720
200 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
330 ml piwa
1 łyżeczka miodu gryczanego
 
 
Zagrzej lekko piwo (nie gotuj!) Nie może być za ciepłe, żeby nie zabiło drożdży.
Do miski wsyp suche składniki, dodaj mód i wlej ciepłe piwo. Wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyrabiaj rękami aż będzie gładkie i sprężyste.
Ciasto niesamowicie klei się do rąk, ale tak ma być, nie dosypuj mąki.
 
Wyrobione ciasto przełóż do miski, oprósz delikatnie mąką. Zawiń miskę szczelnie folią spożywczą, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na min godzinę. (moje rosło ok 1,5h postawione blisko grzejnika).
 
Do piekarnika wstaw naczynie żaroodporne i rozgrzej piekarnik do 220′C.
Ciasto wymnij,  na oprószonym mąką blacie zagnieć kilka razy, uformuj bochenek i włóż do naczynia żaroodpornego zamknij je.  Wstaw do piekarnika i piecz pod przykryciem przez 30 min.
 
 
Po tym czasie zdejmij przykrywkę i piecz jeszcze 10-15 min. (Ja piekłam 10 min). Upieczony chleb zostaw 3 min w otwartym piekarniku. Wyjmij, połóż na kratce, przykryj ściereczką i zostaw do wystygnięcia. 
 
 
 
Smacznego!
 
Calla
Print Friendly
 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Pieczywo

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~flavors

    25 stycznia 2014 o 20:38

    Zawsze zastanawiałam się w czym upiec chleb i właśnie rozwiązałaś mój problem!

     
  2. ~Ola

    31 marca 2014 o 20:30

    Super przepis. Koniecznie muszę wypróbować. Zawszę piekę na zakwasie, chętnie poeksperymentuję z piwem :) Świetny pomysł z miską!