RSS
 

Drożdżówki z serem

21 sty
Pyszne to za mało powiedziane. Może to to, że od dawna miałam na nie ochotę? 
W każdym bądź razie zniknęły momentalnie, kto się załapał żeby spróbować ten wie, reszcie polecam je upiec bo naprawdę warto!
 
 
Składniki:
500 g mąki
szczypta soli
50 g świeżych drożdży
100 g brązowego cukru
2 jajka
100 g masła
90 ml ciepłego mleka
1 łyżka esencji waniliowej
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
2 spore garści rodzynek
1 rozkłócone jajko do posmarowania bułeczek
 
250 g sera trzykrotnie mielonego
30 g miękkiego masła
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka esencji waniliowej (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
1 jajko
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
 
4 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
 
 
Rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia.
Do wysokiego naczynia wlej 90 ml ciepłego mleka, dodaj drożdże, 2 łyżeczki cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw rozczyn aż drożdże zaczną pracować.
 
Do miski wsyp suche składniki, mąkę, sól, cukier. Wlej rozczyn, wymieszaj drewnianą łyżką lub mikserem na małych obrotach. Dodaj jajka, wymieszaj i następnie dodaj rozpuszczone masło. Miksuj jeszcze chwilę, a następnie wyrób rękami aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przełóż do miski, posyp odrobiną mąki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok godzinę.
 
 
W miedzy czasie przygotuj ser. Do miski włóż wszystkie składniki i dokładnie zmiksuj.
 
 
Podziel ciasto na 2 części (z każdej uzyskasz ok 8 bułeczek). Rozwałkuj, posmaruj serem pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków ok 2 cm „suchego” ciasta. Posyp łyżką skórki pomarańczowej i garścią rodzynek. Zwiń dość ścisło (jak struclę), „suchy” brzeg posmaruj wodą i dobrze sklej. Podziel na ok 8 części, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zostawiając miejsce między bułeczkami. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 min.
 
 
Rozgrzej piekarnik do 180′C. Bułeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz przez ok 12-14 min, aż wyrosną i się zrumienią. 
W małej miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Posmaruj nim jeszcze gorące drożdżówki i odstaw do wystygnięcia.
 
 
Możesz zrobić większe bułeczki, krojąc struclę w dłuższe kawałki ok 10 cm :)
 
 
 
 
Ciekawostka!
słowo drożdżówki wzięło się od drożdży, oczywiście… ;)
Okazuje się, że w grupie języków słowiańskich słowo drożdże pochodzi od staro-cerkiewno-słowiańskiego słowa drożdiję, które oznaczało m.in. „osad na dnie” lub „to, co wrzucano dla kisania„.
Ponadto, angielskie słowo yeast (też oznaczające drożdże) pochodzi od praindoeuropejskiego rdzenia *jes- znaczącego „wrzeć, pienić się„.
 
 
Smacznego!
 
Calla
Print Friendly
 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Ciasteczka Bułeczki

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Kulinarne Inspiracje

    21 stycznia 2014 o 22:46

    Piękne :) Też takie robiłam kiedyś :)

     
  2. ~Veronica

    26 stycznia 2014 o 18:22

    I zrobiłam się głodna :) Pysznie wyglądają !