RSS
 

Sernik z karmelizowaną pomarańczą

16 sty
Delikatny, kremowy, aksamitny. Z nutą pomarańczy, która podkreśla jego wyjątkowy smak.
Sernik jest prosty w przygotowaniu, wystarczy zachować kolejność i sukces murowany!
 
 
 
Składniki:
 
750 g tłustego białego sera trzykrotnie mielonego
50 g masła
6 jajek oddzielnie żółtka i białka
1 szklanka śmietanki 30%
0,5 szklanki mleka
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
4 łyżeczki domowego cukru waniliowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
szczypta soli
 
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
1 pomarańcza
 
 
 
Rozpuść i wystudź masło.
Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj kilka kropli aromatu, następnie mąkę ziemniaczaną – cały czas miksując. Cienkim strumieniem wlej przestudzone masło.
 
Następnie cały czas miksując po łyżce dokładaj do masy ser. Wlej śmietankę i mleko. Masa będzie bardzo rzadka.
 
W oddzielnym naczyniu ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Przełóż białka do masy serowej i wymieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką. Zawsze dodawaj białka do masy nie odwrotnie.
 
Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm, posmaruj lekko masłem wyłóż papierem do pieczenia. Najlepiej oddzielnie wyłożyć spód, a następnie boki. Przelej delikatnie masę do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180′C przez ok 60 min.
 
 
 
Ciasto prosto po upieczeniu będzie bardzo wysokie, ale też szybko opadnie. Pozostaw do wystudzenia w tortownicy.
 
Do rondelka wsyp cukier i wlej wodę. Zagotuj aż utworzy się syrop. Pomarańczę obierz odkrawając białą błonkę z wierzchu owocu. Rozkrój, wyjmij biały środek i pokrój w cienkie pół talarki. Wrzuć do syropu.
 
 
 
Gotuj mieszając od czasu do czasu, aż cukier zacznie się karmelizować (lekko ściemnieje).
Zestaw z ognia na parę minut.
 
Wyłóż masę delikatnie na sernik, nie naciskaj aby nie połamać ciasta. Zostaw do całkowitego wystygnięcia.
 
 
 
 
 
 
 
Smacznego!
 
Calla
Print Friendly
 
Komentarze (17)

Napisane przez w kategorii Ciasta

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~flavors

    17 stycznia 2014 o 22:00

    Jak on pięknie wygląda, taki duży i puszysty!

     
  2. ~Mariola

    20 stycznia 2014 o 12:02

    Witam,
    ile Pani dała masła do sernika bo nie jest podane.
    pozdrawiam

     
    • Calla

      20 stycznia 2014 o 13:03

      50 g masła, już przepis poprawiony :)
      Dziękuję.

       
  3. ~Mariola

    11 lutego 2014 o 12:34

    Witam,
    sernik wspaniały polecam !!!!

     
    • Calla

      12 lutego 2014 o 18:29

      Bardzo mi miło :D

       
  4. ~Iwona

    28 sierpnia 2014 o 23:45

    Wygląda rewelacyjnie i pewnie tak smakuje. Z chęcią spróbuje :-)

     
  5. ~Beata

    19 listopada 2016 o 17:43

    Skorka otarta z pomaranczy do masy serowej jak rozumiem? :) Bo ja tak zrobilam i wlasnie od 25 min sie piecze :)

     
    • Calla

      20 listopada 2016 o 22:02

      Dokładnie tak :)

       
  6. ~Bartek

    13 kwietnia 2017 o 14:46

    Piękny sernik. Wymarzony tak udany wypiek na święta. zapraszam też na
    http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

     
  7. ~mariola

    13 kwietnia 2017 o 22:06

    Piękny i kremowy sernik.
    Zapraszam do mnie na SERNIK SNICKERS: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2016/12/sernik-sinkers.html

     
  8. ~Emma

    16 kwietnia 2017 o 17:27

    I to iest wlasnie sernik:-) Bez zadnych spodow ani polewy. Robilam go juz kilkakrotnie, bez pomaranczy na gorze, jest po prostu przepyszny. Poezja.