RSS
 

Ciasteczka sezamowe z miodem

05 sty
Ostatnio znów naszło mnie na zrobienie ciasteczek. Tym razem wykorzystałam sezam, który nieśmiało zerkał na mnie z szuflady… Ciasteczka wyszły kruche i delikatne.
 
 
 
Składniki:
 
100 g mąki krupczatki
200 g mąki pszennej
1 jajko
100 g miękkiego masła
130 g miodu (dałam rzepakowy)
100 g łuskanego sezamu
1 łyżka czarnego sezamu
skórka otarta z 1 cytryny (można pominąć)
2 łyżeczki sody (lub proszku do pieczenia)
 
 
Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i dobrze zagnieść.
 
 
Rozwałkuj cienko i wykrój kółka wielkości dna szklanki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175′C przez 8-10 min, aż się delikatnie zarumienią.
 
 
 
 
Szybkie i pyszne :D
 
Smacznego!
 
Calla

Print Friendly
 
Komentarze (4)

Napisane przez w kategorii Ciasteczka Bułeczki

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Obzarciuch

    5 stycznia 2014 o 21:15

    ale mam ochote na takie ciasteczka, muszą być smaczne bo wyglądają bardzo apetycznie:) zobacz też moje kruche ciastka z powidłami, w sam raz do kawki i herbatki

    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/09/kruche-ciastka-z-powidami.html

     
  2. Agata

    5 stycznia 2014 o 21:50

    mniam niam pysznie sięprezentują, aż chce sie schrupać :)

     
  3. ~Kulinarne Inspiracje

    7 stycznia 2014 o 19:30

    Świetne!

     
  4. ~Sara

    9 października 2016 o 21:50

    Dawno nie jadłam tak dobrych ciastek! Dodałam jeszcze siemię lniane, cynamon i swierza śliwkę drobno pokrojona. Rewelacja! Polecam