RSS
 

Ciasto żurawinowe

29 gru
Słodkie. kwaskowe i wilgotne, po prostu pyszne! Przy tym szybkie i bajecznie proste.
 
 
Składniki:
 
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
200 g serka homogenizowanego ( 1 duże opakowanie)
500 g świeżej żurawiny
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki śmietany (18%)
 
Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj miękkie masło i serek homogenizowany. Zagnieć ciasto aż będzie jednolite i aksamitne. Podziel na 2 części.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Pierwszą część rozwałkuj na prostokąt wielkości blachy.
 
 
Rozłóż równomiernie na blasze i wysyp umyte i osuszone owoce (jeśli lubisz słodkie ciasto, owoce posyp 2 łyżkami cukru). Rozwałkuj drugi kawałek ciasta i przykryj owoce, zlepiając szczelnie brzegi.
 
 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180′C przez 60 min.
 
W miseczce wymieszaj cukier puder ze śmietaną i wylej na gorące ciasto delikatnie rozprowadzając po całym cieście.
 
 
Odstaw w chłodne miejsce aż ciasto wystygnie, wchłonie wypuszczony podczas pieczenia sok i lukier zastygnie.
 
 
Do tego ciasta możesz użyć dowolnych świeżych lub mrożonych owoców (również mieszanek), nie nadają się tu zupełnie suszone owoce, gdyż ciasto wyszło by twarde.
 
Pyszności!
 
 
 
 
 
 

Print Friendly
 
Komentarze (21)

Napisane przez w kategorii Ciasta

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~MaciejkowaMama

    29 grudnia 2013 o 21:56

    Uwielbiam żurawinę. W wolnym czasie wypróbuję przepis bo bardzo mnie zaciekawił. Pozdrawiam

     
  2. ~gin

    30 grudnia 2013 o 02:17

    Bardzo lubię takie słodko-kwaśne połączenia, a za żurawiną wprost przepadam :) Kupiłaś mnie tym ciastem :)

     
  3. ~Obżarciuch

    30 grudnia 2013 o 09:10

    wygląda bombowo! pomysł genialny warty wypróbowania ;)
    zaproponuje Tobie równie ciekawy przepis, który rozchwytywany jest wśród moich znajomych
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/11/ciasto-szefa.html

    pozdrawiam serdecznie! gratuluje pomysłu

     
  4. ~Bunia

    30 grudnia 2013 o 09:10

    Uwielbiam połączenie słodko-kwaśne a to ciasto wyglada wyjątkowo apetycznie, chętnie bym zjadła kawałeczek :) Pozdrawiam http://www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com

     
  5. ~Ola

    30 grudnia 2013 o 09:52

    Wyglada apetycznie :) Zurawina jest pyszna :)
    http://chillijemy.blogspot.com/

     
  6. ~mariola

    30 grudnia 2013 o 10:37

    fajny pomysł na wykorzystanie żurawiny, wygląda bardzo smacznie :) polecam moje ciasto: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2013/12/placek-orzechowo-kokosowy-z-masa.html

     
  7. ~Miro

    30 grudnia 2013 o 11:36

    Facet jestem i choć z ciastami trochę u mnie na bakier, spróbuję :)
    Często piekę ciasto które nazwałem „Dla faceta” …. bo proste, a wiadomo ….. ;)

    http://wyrobydomowe.blog.pl/category/z-miro-w-kuchni/na-slodko/ciasto-dla-faceta/

    Pozdrówka.

     
  8. ~Na zdrowie

    30 grudnia 2013 o 11:40

    Żurawinę to ja sobie podjadam. Podsuszaną. Dla jej walorów zdrowotnych.
    Ciasto z nią pewnie też jest smakowite.

     
  9. ~Gość

    30 grudnia 2013 o 12:24

    Ciasto zapowiada się smakowicie.
    Polecam żurawinę do mięsa
    http://inews.com.pl/WordPress3/zurawina-do-miesa

     
  10. ~leontyna

    30 grudnia 2013 o 12:39

    … ciasto wygląda na smakowite, mniam ale czy mogę dodać zamiast serka homogenizowanego śmietanę, bo moja córka nie może go jeść …

     
    • Calla

      30 grudnia 2013 o 13:07

      Możesz dodać gęstą śmietanę i ewentualnie łyżeczkę cukru waniliowego żeby złamać smak :)

       
  11. ~ulubione przepisy Barbary

    30 grudnia 2013 o 13:44

    Podoba mi się to ciasto, mój małżonek uwielbia żurawinę. Dzięki.
    Zapraszam Cię w wolnej chwili do mnie na sernik, który jest znakomity, to opinie każdego co go spróbował.
    http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/12/sernik.html
    Pozdrawiam i życzę miłego ostatnie w tym roku poniedziałku

     
  12. ~Kopalnia Smaku

    30 grudnia 2013 o 14:14

    przepis wypróbuję. A ja polecam francuską tartę z jabłkami – ma bardzo fajny słodko-kwasny posmak. http://kopalniasmaku.pl/przepisy/54-100043-francuska_tarta_z_jablkami.html

     
  13. ~agnieszka

    3 stycznia 2014 o 14:34

    Zrobiłam z jagodami na sylwestra (niestety miałam problem z kupnem żurawiny , wszędzie tylko suszona)
    PRZEPYSZNE !!!

     
    • Calla

      3 stycznia 2014 o 16:08

      Bardzo się cieszę że wyszło, sama z chęcią zrobię z jagodami :D

       
  14. ~Maryla

    4 stycznia 2014 o 16:03

    Czy na pewno nie potrzeba do tego ciasta jajek?

     
    • Calla

      4 stycznia 2014 o 17:19

      Na pewno :)

       
  15. ~ELZBIETA

    9 stycznia 2014 o 20:30

    alebym takie teraz zjadla pychotka

     
  16. ~Ula

    22 stycznia 2014 o 18:56

    Mam pytanie, czy owoce mrożone powinnam wcześniej rozmrozić?

     
    • Calla

      22 stycznia 2014 o 19:24

      Nie ma takiej potrzeby :)

       
  17. ~Kacha

    22 lutego 2014 o 09:57

    Zrobiłam :) ale z mrożonymi owocami – dałam mix malin, jeżyn i jagód. Wyszło bardzo dobre. Następnym razem dam tylko troszkę więcej cukru na owoce bo nie lubię dużej warstwy lukru.