RSS
 

Pieczona polędwica

20 gru
Taką wędlinę zdecydowanie lubię najbardziej. Zastanawiałam się jak ją upiec, aby nie była sucha, a nie chciałam najpierw jej obsmażać itp. Udało się, wyszła delikatna i soczysta.
 
 
 
Składniki:
 
0,5 kg polędwicy wieprzowej (najgrubsza część)
1  łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki imbiru mielonego
8-10 plasterków boczku wędzonego
 
 
Przyprawy wymieszaj w miseczce. Polędwicę umyj i dobrze osusz papierowym ręcznikiem.
Natrzyj przyprawami.
 
 
Na desce ułóż kilka plasterków boczku (na długość polędwicy) tak aby lekko na siebie zachodziły. Zawiń w nie polędwicę, przewiąż w 4-5 miejscach sznurkiem wędzarniczym. Zawiń ciasno w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 12 godzin.
 
 
Wyjmij z lodówki, odwiń delikatnie folię, przełóż do rękawa do pieczenia i szczelnie zawiąż.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200′C przez ok godzinę.
 
Wyjmij mięso z rękawa i pozostaw na półmisku do całkowitego wystygnięcia.
Nie krój od razu pow wyjęciu, gdyż wypłyną wszystkie soki i mięso będzie suche.
 
 
Smacznego!
Print Friendly
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Boże Narodzenie

 

Tags: , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz