RSS
 

Pieczona pierś z indyka

20 gru
Lubię indyka, jest delikatny i chudy, a w dodatku smakuje brzdącom. Dlatego piekę go chętnie i często.
 
 
 
Składniki:
1 duża pierś z indyka
1 płaska łyżka soli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka suszonej kolendry
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
 
 Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, nie odcinaj „polędwiczek”. W miseczce wymieszaj przyprawy i natrzyj nimi mięso. Zawiń ciasno w folę spożywczą tak aby miało formę grubego wałka. Będzie je wygodnie kroić.
Odłóż do lodówki na co najmniej 12 godzin.
 
 
Po wyjęciu z lodówki, delikatnie odwiń folię i przewiąż mięso w kilku miejscach sznurkiem wędzarniczym.
 
 
Przełóż do rękawa, szczelnie zamknij i piecz w temperaturze 180′C przez 50-60 min.
 
Pamiętaj aby nie kroić gorącego mięsa. Wyjmij je tylko z rękawa. Po wystudzeniu zdejmij sznurek i smacznego!
 
 
Pozdrawiam,
Calla
Print Friendly
 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii Boże Narodzenie, LekkoZdrowoPysznie

 

Tags: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Gość

    30 stycznia 2014 o 10:46

    Wygląda naprawdę świetnie, pozdrawiam.
    Polecam też w glazurze
    http://inews.com.pl/WordPress3/piers-z-indyka-w-glazurze

     
  2. ~gjb

    15 lipca 2014 o 16:40

    Dziękuję za inspirację. Indyk wyszedł naprawdę smakowity. Dobór przypraw jest idealny.

     
    • Calla

      15 lipca 2014 o 19:05

      Bardzo mi miło, mam nadzieję że znajdziesz tu jeszcze dużo pysznych inspiracji :)