RSS
 

Omlet na słodko z owocami (Paleo)

11 gru
Zastanawiałam się co zjeść na śniadanie, a że okropnie chodziło za mną coś słodkiego, postanowiłam upiec 2 pieczenie na jednym rożnie.
 
 
 
Składniki:
 
2 jajka
2 łyżki mąki migdałowej (lub innej mąki bezglutenowej)
3-4 łyżki mleczka kokosowego
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżeczka cukru / cukru migdałowego (zmiksowane blanszowane migdały z cukrem w proporcji 1:1)
masło klarowane
 
garść żurawiny suszonej lub świeżej
1/2 pomarańczy 
 
 
W misce roztrzep widelcem jajka, dodaj mąkę (ja tym razem dałam zwykłą mąkę bezglutenową), cukier migdałowy, mleczko kokosowe, szczyptę soli i wymieszaj wszytko aż dobrze się połączy. Jeśli ciasto wyjdzie za gęste dodaj 1 łyżkę wody.
 
Wyfiletuj 1/2 pomarańczy, podziel cząstki na pół. Na rozgrzaną patelnie wlej ciasto, posyp po wierzchu żurawiną i rozłóż cząstki pomarańcza. Smaż na wolnym ogniu aż góra zacznie się ścinać i będzie można przerzucić omlet na drugą stronę.
Smaż jeszcze chwilę i gotowe!
 
 
Smacznego!
 
Calla
Print Friendly
 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Śniadanie

 

Tags: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~magda

    11 grudnia 2013 o 21:41

    taki słodki omlet kojarzy mi się z dzieciństwem :) pycha!

     
  2. ~Mateusz

    11 grudnia 2013 o 23:15

    Kurcze całkiem fany przepis nawet dla takiego amatora jak ja.