RSS
 

Świąteczne pierniczki

06 gru
… i w moim domu zrobiło się bardzo Świątecznie… pachnie cynamonem, imbirem, goździkami, pomarańczami…
ach rozmarzyłam się i przed oczyma mam już ubraną choinkę, rodzinkę w komplecie i święta …
Swoją drogą, to ciekawa jestem czy pierniczki doczekają świąt? Czy będę musiała robić je drugi raz … ?
Nie ważne. Ważne że smakują całej rodzince i znajomym. Dla uśmiechu na twarzy bliskich mogę je piec dość często, ale tylko w okresie świątecznym…
 
Pierniczki są niesamowicie aromatyczne, położone na stole, rozsiewają magiczny zapach na cały pokój, kto ich próbował ten wie. Kto nie próbował niech spróbuje…. ;)
 
 
 
Składniki:
 
800 g mąki
1 płaska łyżka proszku do pieczenia ( lub pół na pół proszek z sodą)
250 ml (/300 g) miodu
180 g masła
180 ml śmietany kremówki (30-36%)
2 łyżeczki cukru dark muscovado
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżka goździków
1 gwiazdka anyżku
 
lukier do dekoracji – przepis o TU :)
 
 
W młynku zmiel przyprawy, imbir i goździki.
Jeśli mielisz świeże przyprawy, do mielenia dodaj cukier dark muscowado. Dzięki zmieleniu łatwiej połączy się z pozostałymi składnikami.
W dużej misce wymieszaj masło, miód, cukier oraz przyprawy aż dobrze się połączą.
 
W oddzielnym naczyniu ubij śmietankę i delikatnie dodaj ją do masy.
 
 
Do powstałej masy dodawaj po woli mąkę cały czas mieszając. Po dodaniu całej mąki, wyjmij z miski i dobrze zagnieć.
Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż na parę godzin do lodówki (ja zawsze zostawiam je na noc).
 
 
Wyjmij ciasto z lodówki.
Podziel na porcje (będzie zdecydowanie łatwiej z nim pracować). Zagnieć chwilę w dłoniach i rozwałkuj. Wytnij dowolne kształty.
 
 

Jeśli chcesz pierniczki powiesić na choince, możesz od razu porobić dziurki (które mogą być też fajną dekoracją), fantastycznie sprawdzi się do tego zwykła słomka.
 
 
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170′C przez 10-14 min, aż się delikatnie zrumienią.
 
Duże kształty piekłam przez 12 min, małe (jedno kęsówki) 10 min.
Upieczone ułóż na ściereczce do wystygnięcia.
 
Same są pyszne, a z domowym lukrem po prostu nieziemskie.
Mój lukier znajdziesz TU :)
 
 
 
 
 
 
A ja już wam życzę aby te Święta pachniały wyjątkowo!
 
Calla
 
:)
 
 

Print Friendly
 
 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Iza, http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/

    7 grudnia 2013 o 19:50

    Calla, naprodukowałaś piękne cudeńka :)
    Ja jeszcze nie piekę pierniczków, bo nie doczekałyby świąt. ;) Upiekłam piernik, dawno już go nie ma. Zaglądnij do mnie http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/11/27/piernik-z-powidlami/ Pozdrawiam, Iza

     
    • Calla

      7 grudnia 2013 o 22:30

      moich już prawie nie ma, ale nie mogłam się oprzeć ;) drugie upiekę przed samymi świętami :)

       
  2. ~jula

    8 grudnia 2013 o 12:10

    pięknie przyozdobione! ;)

     
  3. ~kasia

    27 sierpnia 2014 o 19:21

    Jak długo mogą poleżeć te pierniczki? Planujemy rozdać naszym gościom weselnym piernikowe serca, ale nie wiemy na ile wcześniej można brać się za pieczenie, aby nie zostawiać tego na ostatnią chwilę :) Podpowiesz?

     
    • Calla

      27 sierpnia 2014 o 20:49

      Jeśli zapakujesz je np w papierową torbę, to poleżą spokojnie nawet miesiąc. Nie psują się, a z czasem smakują coraz lepiej :)
      Życzę dużo radości i zabawy :)