RSS
 

Kolorowy lukier (domowe sposoby)

06 gru
Mój domowy lukier.
Podstawa jest banalna i na pewno ja znacie, ale jak uzyskać intensywne kolory bez dodawania teoretycznie nie szkodliwych barwników spożywczych?
 
Trochę się nad tym zastanawiałam, a jak przyszło co do czego, pomysł sam się pojawił i z chęcią podzielę się nim z wami :)
 
 
Bazą do każdego lukru jest cukier puder. Ja po prostu wsypuję zwykły cukier do młynka i mielę tyle ile potrzebuję.
 
 
Biały lukier:
 
do miseczki wsyp kilka łyżek cukru pudru i dodawaj po trochu sok z cytryny, dobrze wymieszaj.
Jeśli chcesz polać nim pierniczki, lukier może być lekko lejący.
Jeśli jednak chcesz udekorować nim ciasteczka tworząc rożne wzorki powinien być gęstszy, tak aby po wyciśnięciu się nie rozpływał.
 
Czerwony lukier:
 
Podobnie. Do cukru pudru dodaję koncentrat/ sok z buraków.
 
Jeśli chcesz uzyskać fioletowy kolor, użyj soku z jagód, do różowego z malin itp.
 
Jednak zawsze dodawaj sok do cukru nie odwrotnie! Pozwoli to łatwo kontrolować gęstość lukru, bez konieczności wsypywanie kilograma… ;)
 
Zupełnie inaczej sprawa wygląda z moim zielonym lukrem…
 
Zielony Lukier:
 
 
W moździerzu ucieram garść liści mięty, lub bazylii (tym razem użyłam ich pół na pół).
 
 
Ucieram aż powstanie gładka masa.
 
 
Po woli dosypuję cukier puder i cały czas ucieram do uzyskania pożądanej konsystencji.
 
Do dekoracji pierniczków używam rękawa cukierniczego.
Swój kupiłam na markecie za jakieś 5 zł za komplet z różnymi końcówkami, więc nie musi to być nic specjalistycznego.
 
Jeśli nie rękaw to co?
 
Świetnie sprawdzi się zwinięty w tubkę papier śniadaniowy. Obcinasz czubek stożka, wkładasz lukier, zakręcasz i gotowe. Trzeba tylko dobrze trzymać aby się nie rozwinęło.
 
Zdarzyło mi się również użyć sztywniejszej reklamówki z obciętym rogiem… zadziałało to najważniejsze! ;)
 
Udanej zabawy kolorami!
 
 
 
Calla
 

Print Friendly
 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Marta

    9 grudnia 2013 o 03:15

    Swietnie wyglądają te pierniczki, a zwłaszcza lukier :) Zastanawiam sie tylko jak smakuje taki lukier? Czy np sok z buraków bardzo zmienia jego smak? Pozdrawiam i zapraszam do mnie http://kuchnia-marty.blog.pl :)

     
    • Calla

      11 grudnia 2013 o 07:39

      na pewno próbując sam lukier różnicę wyczujesz. Jednak jest bardzo mocno stłamszony przez cukier, do tego w połączeniu z aromatycznymi pierniczkami tylko podkręca ich smak. Szczególnie polecam zielony ;)

       
  2. ~rr

    20 grudnia 2013 o 21:52

    Fajne takie naturalne barwniki:)

     
  3. ~Ewa

    22 grudnia 2014 o 13:43

    A podałabyś dokładnie ile cukru pudru i soku, aby ozdobić 3 babeczki?

     
    • Calla

      22 grudnia 2014 o 18:26

      weź 3 łyżki stołowe cukru pudru i dodawaj po odrobinie soku z cytryny do uzyskania pożądanej konsystencji :)

       
  4. ~Ewa

    23 grudnia 2014 o 17:32

    Dziękuję bardzo :)

     
  5. ~Monika

    17 listopada 2015 o 18:48

    A czuć smak naturalnych barwników?np bazylii?

     
    • Calla

      19 listopada 2015 o 20:10

      Buraczków nie czuć, jednak bazylia jest wyczówalna, ale to też jej atut bo świetnie podkręca smak pierniczków

       
  6. ~Anulka

    8 stycznia 2016 o 21:50

    Mam wykona( z lukru Makową Panienkę na 12 babeczka(h z makiem…jakieś pomysły jak uzyska( pożądany kształt tej filigranowej postaci? Babeczki są małe i półokrągłe. Obawiam się, że Makowa z nich spłynie i tyle ją zobaczą :)
    Mówcie!

     
    • Calla

      15 stycznia 2016 o 10:21

      Może przygotuj gęsty lukier, wzorek zrób na pergaminie, jak wyschnie i stwardnieje ułóż na polukrowanych babeczkach?