RSS
 

Diabelskie jajka

01 gru
Jakiś czas temu miałam okazję obejrzeć fragment programu Nigellissima Nigelli Lawson. Przyrządzała wtedy między innymi diabelskie jajka. W pamięć zapadły mi podstawy, więc spróbowałam je zrobić po swojemu z tego co miałam pod ręką.
 
Muszę wam przyznać że są po prostu obłędnie pyszne!
 
 
Składniki:
 
2 jajka
1-2 ząbki czosnku (ja dałam 1 ogromny;))
chili świeże lub suszone
1/4 średniej cebuli
1/2 puszki pomidorów (najlepiej krojonych)
masło klarowane
sól, pieprz
1 plaster wędliny (niekoniecznie)
 
 
Na odrobinie masła klarowanego obsmaż pokrojoną w kosteczkę wędlinę. Dodaj pokrojoną w cienkie piórka cebulę i zeszklij ją na średnim ogniu. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek i poszatkowane chili (ja użyłam suszone w postaci nitek). Podgrzej wszystko.
 
Po wierzchu polej pokrojonymi pomidorami wraz z sokiem, wbij delikatnie jajka, posól i popieprz do smaku.
Przykryj przykrywką tak aby jajka szybciej się ścięły i smaż na średnim ogniu.
 
 
Mi smakuje najbardziej ze świeżą sałatą. Przyprawy i sok z pomidorów sprawiają że sałaty nie trzeba doprawiać.
 
Smacznego!
 
 
Calla
Print Friendly
 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Śniadanie

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~zGaraPara

    1 grudnia 2013 o 20:08

    Bardzo ciekawy przepis, moim zdaniem szybki sposób na poranne śniadanie :-)

     
  2. ~Na zdrowie

    9 stycznia 2014 o 13:02

    W niedzielę zrobię sobie takie. I wiem, że będzie mi smakowało.