RSS
 

Bulion – podstawa zup i sosów

28 lis
Przyznacie, że gotowanie wywaru za każdym razem, kiedy chcemy ugotować jakąś zupę czy dodać do sosu było by gigantyczną stratą czasu…
Dlatego raz na jakiś czas gotuję spory gar wywaru, rozdzielam na kilka porcji i … wkładam do zamrażalnika.
 
Polecam ten sposób wszystkim, którzy cenią naturalnie składniki (a nie kostki tfu bulionowe) i wygodę! 
 
 
 
 
Składniki:
4 marchewki
3-4 pietruszki
1 średni seler
1 por
1 średnia cebula
dodatkowo (2-3 skrzydełka z kurczaka, mały kawałeczek szpondru)
10 ziaren czarnego pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
mały ząbek czosnku
sól
woda
 
Bulion możesz przygotować zarówno warzywny jak i z dodatkiem mięsa. Ja najczęściej dorzucam jakieś skrzydełko czy kawałek szpondru, ale bez przesady w końcu nie chodzi nam o rosół a o wywar na zupkę.
 
Wybierz największy garnek jaki masz. Do zimnej wody (3-4 l.)wrzucam mięso, jak się zagotuje zdejmuję szumowinę.
Wrzucam obrane i pokrojone w duże kawałki warzywa (przekrojone na 2-3 części), pieprz, ziele angielskie i czosnek. Na razie nie dodajemy soli.
 
Na małym palniku opalam cebulę, zdejmuję spaloną łupinkę (odrobinę zostawiam).
Jeśli nie masz kuchenki gazowej, możesz włożyć nieobraną cebulę do piekarnika na najwyższą moc na parę minut.
 
Wszytko razem gotuję na małym ogniu, pod przykryciem przez ok 2h. Parę minut przed końcem dodaję sól do smaku.
 
Z gotowego bulionu wyjmij warzywa. Jak będzie jeszcze letni przelej do pojemników w których będziesz mrozić. Zostaw do całkowitego wystygnięcia.
 
Ja na pojemnik daję 4 szklanki bulionu. Wystarcza to na zupę dla 4 osób i jeszcze pewnie zostanie ;)
 
Pozdrawiam,
 
Calla
 
 
Print Friendly
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Dodatki

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz