RSS
 

Zupa krem z dyni

26 lis
Zastanawiałam się dla czego wszyscy tak chwalą zupę z dyni z imbirem i mleczkiem kokosowym.
Ja zawsze robiłam inaczej i nie wyobrażałam sobie nic lepszego ponad tę moją…
Więc spróbowałam. 
 
Wyszła pychota aż brak mi słów!
 
A o to jak ją zrobiłam…
 
 
 
Składniki:
1 dynia hokkaido
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
8 szklanek bulionu (ew. wody lub pół na pół)
1/2 puszki mleczka kokosowego
3-4 cm świeżego imbiru
sól, pieprz
masło klarowane lub olej do smażenia
 
Dynię obrać, pokroić w kostkę wrzucić do garnka i zalać bulionem. Gotować na średnim ogniu.
 
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie tłuszczu (nie może się przypalić) dodać  pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku i smażyć jeszcze chwilę aż delikatnie zmięknie. Dodać do zupy.
 
Gotować do miękkości. Dodać mleczko kokosowe, starty imbir, odrobinę soli i pieprzu. Zblendować.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie zetrzeć jeszcze jeden ząbek czosnku i odrobinę imbiru wg uznania.
 
Smacznego!
 
:)
 
Print Friendly
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii LekkoZdrowoPysznie

 

Tags: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz