RSS
 

Krokiety gryczane z mięsem

17 lis
Bardzo sycące, i pyszne. Idealne na obiad dla całej rodziny. Przepis sprawdzi się idealnie również dla osób unikających glutenu i laktozy.
 
 
 
Składniki
 
Na naleśniki (15-16 szt.)
4 jajka
1 szklanka mąki gryczanej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
2,5 szklanki wody gazowanej
masło klarowane lub olej do smażenia
 
Farsz
300 g mięsa mielonego lub mięsa z np rosołu (kurczak, wołowe, może być mieszane)
2 średnie cebule
mały kawałek wędzonki (boczek, kiełbasa)
 
 
Farsz można przygotować na 2 sposoby:
 
1. zawiera dużo mniej tłuszczu lecz farsz jest bardziej sypki:
mięso (ja użyłam z rosołu) kroimy na kawałki, cebulę i wędzonkę w dużą kostkę. Rozkładam na blasze i piekę w piekarniku przez 20-25 min w 180′C.
 
2. sposób, farsz jest bardziej soczysty:
na patelni lekko zeszklić cebulę, dorzucić wędzonkę smażyć chwilkę. Wrzucić mięso i podsmażyć.
 
Doprawiamy do smaku i mielimy na małych oczkach.
 
Ciasto na naleśniki:
 
Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze zmiksuj. Ciasto nie może być za gęste, powinno dobrze rozpływać się po patelni. Smażyć na dużej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.
 
 
na naleśniku rozprowadzamy cienką warstwę farszu i zawijamy. Najpierw boki do środka a następnie w rulonik, delikatnie dociskając.
 
 
Gotowe krokiety lekko obsmażyć przed podaniem tak aby były ciepłe i lekko przyrumienione.
 
Podawać z czerwonym barszczem.
 
Mmmmm….
 
Pychota!
 
 
 
 
 
 
Print Friendly
 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii LekkoZdrowoPysznie

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~tu-tusia

    18 listopada 2013 o 10:52

    Gryczany naleśnik i mięsny farsz? To musi być pyszne!

     
    • Calla

      18 listopada 2013 o 10:58

      przepyszne :)