RSS
 

Bezglutenowe placuszki z jabłkami

15 lis
Pyszne i lekkie. Idealne dla alergików. 
Bardzo puszyste i aromatyczne. W sam raz na śniadanie czy podwieczorek :)
 
 
 
Składniki:
 
2 kwaskowe jabłka
plasterek cytryny
2 jajka
pół szklanki mąki bezglutenowej
1 łyżka esencji waniliowej
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody
4-6 łyżek wody
masło klarowane do smażenia
 

 
 
Jabłka obierz i pokrój w plasterki. Skrop sokiem z cytryny.
 
W wysokim naczyniu ubij dobrze jajka z cukrem. Dodaj esencję waniliową, cynamon i sodę. Ubijaj jeszcze chwilkę.
Następnie dodawaj stopniowo mąkę i 4 łyżki wody. Jeśli ciasto będzie za gęste, dodaj jeszcze odrobinę wody.
Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
 
Połącz ciasto z jabłkami delikatnie mieszając. Smaż na średnim ogniu na rozgrzanej patelni z odrobiną masła.
Wystarczy odrobina masła ponieważ placuszki wchłoną tyle ile dasz go na patelnie a nie o to chodzi :)
 
 
Smacznego!
 
:)
 
 Przepis zgłoszony do akcji:
 

Racuszki, placuszki, naleśniki, pancakes...

Print Friendly
 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii PlackiPlacuszkiRacuszki, Śniadanie

 

Tags: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Basinepichcenie

    16 listopada 2013 o 20:02

    Mniam, ale pięknie wyglądają :)
    Dziękuje za wpis w placuszkowej akcji :)

     
  2. ~Monika

    5 stycznia 2014 o 14:10

    Placuszki wyszły przepyszne mimo, że nie miałam sody w domku… Ja dodałam mąkę kukurydzianą. Placuszki mniam mniam.