RSS
 

Ciasto dyniowe z żurawiną i orzechami pecan

08 lis
Mmmm… pełne aromatu i koloru ciasto dyniowe, dodatek świeżej żurawiny i orzechów dodaje mu świeżości i niesamowitego smaczku :)
 
Z resztą oceńcie sami a powiadam wam! Warto! :)
 
 
Składniki:
 
200 g puree z dyni
200 g masła
250 g mąki
4 jajka
200 g cukru
szczypta soli
3 łyżki esencji waniliowej
1 czubata łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g świeżej żurawiny
50 g orzechów pecan
 
 
 
Na początek rozpuść i odstaw do wystygnięcia masło. 
Poszatkuj orzechy i żurawinę, kawałki nie muszę być równe – większe, mniejsze, po prostu tak jak lubisz.
 
 
 
Oddziel żółtka od białek, białka przydadzą się na końcu.
Utrzyj żółtka, cukier i esencję waniliową. Dodaj puree z dyni i miksuj nieprzerwanie na gładką masę.
 
W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
 
Do masy dodawaj naprzemiennie po trochu suchych składników i masła, cały czas miksując.
 
 
 
Dodaj poszatkowane orzechy i żurawinę i delikatnie wymieszaj.
 
 
Ubij pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszają ją z ciastem.
 
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i przełóż do niej ciasto, rozprowadzając je równomiernie.
 
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180′C przez 45-50 min.
 
Posyp cukrem pudrem.
 
I gotowe :)
 
 
 
Smacznego!
 
Przepis zgłoszony do akcji:
 Akcja ŻURAWINOWA!
 
 
Calla
 
:)
 
 
Print Friendly
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Ciasta

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz