RSS
 

Chipsy z Dyni – prosta i zdrowa przekąska.

31 paź
Prosta, bo nie ma tu żadnej filozofii.
Zdrowa, bo zrobiona samemu i bez miliona konserwantów, utrwalaczy i przede wszystkim bez utwardzonych tłuszczy – najwspanialszych z zatykaczy tętnic.
Oj tam, oj tam. A jaka radocha pochrupać z przyjaciółmi przy lampce wina…. :)
Genialne jako przekąska na kinder party! :)
 
 
Składniki:
 
1/2 dyni piżmowej
1 niepełna łyżka oleju z orzechów włoskich
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta soli
 
 
Dynię obieramy oczyszczamy z pestek. Za pomocą obieraczki do warzyw tniemy cienkie plasterki.
 
 
Dodajemy olej i przyprawy i dokładnie mieszamy palcami. Dlaczego palcami? Żeby dobrze rozprowadzić przyprawy, mieszając łyżką zajmie to baaardzo dużo czasu a i efekt będzie nie tak dobry.
 
 
Piekarnik rozgrzewamy do 150′C. Kawałki dyni rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
 
 
Nie muszą leżeć na „płasko”, układaj zgodnie z fantazją, lub po prostu rozsyp luźno :) Piec 20-25 min – aż będą chrupkie!
 
 
Gotowe!
 
Przyjemności!
 
Calla
 
Print Friendly
 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Przekąski

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Basinepichcenie

    1 grudnia 2013 o 13:16

    Pięknie się prezentują, dziękuje za inspiracje. Ciekawe czy moim dziewczynkom by posmakowały