RSS
 

Karkówka Pieczona (do obiadu i jako wędlina)

24 paź
Coś dla mięsożerców! :)
 
Delikatna, rozpływająca się w ustach karkóweczka, do tego prosta w przygotowaniu.
Idealna na niedzielny obiad, lub jako wędlinka do kanapek.
 
W naszym domu znika błyskawicznie, a zapach jaki pojawia się w domu podczas pieczenia…. mmm… aż łachocze podniebienie :)
 

Składniki:
 
ok 1 kg karkówki
2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
2 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1 łyżka cząbru
 
Karkówkę myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą i pieprzem, następnie ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
 
Zawijamy ścisło w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na nie mniej niż dobę.
 
Następnego dnia przekładamy mięso do rękawa do pieczenia. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
 
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200′C przez godzinę.
 
 
Mięso przed pokrojeniem powinno „odpocząć” parę minut, aby buzujące w nim jeszcze soki nie wypłynęły od razu.
Jeśli ma być do kanapek, najlepiej kroić dopiero po wystygnięciu.
 
 
Smacznego!
 
 
Print Friendly
 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Boże Narodzenie, Na słono

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. Ruku

    25 października 2013 o 22:48

    Witam. Mam zaszczyt wręczyć Ci nominację”Liebster Blog Awards”, za trud włożony w prowadzenie bloga.
    Musisz odp na 11 pytań. Więcej informacje jak i pytania znajdziesz
    Tu:
    http://ksiakucharska.crazylife.pl/nominacje/liebster-blog-award/ii-liebster-blog-awards/

    Powodzenia i Pozdrawiam ~Ruku